More

  Смртта на пчелните колонии: „Ако пчелите исчезнат од планетата Земја, на луѓето ќе им останат уште околу четири години живот“

  spot_img

  Ниту една од последните десет години не била добра година за пчеларството, а поради климатските промени се почести се случаите на угинување на пчелни семејства, предупредуваат пчеларите од Мославина по повод 20 мај, Светскиот ден на пчелите.

  Со цел да се подигне свеста за важноста на пчелите и да се предупреди за намалување на нивниот број, Обединетите нации во 2017 година го прогласија 20 мај за Светски ден на пчелите. Иницијативата за ова ја покрена Словенија, а датумот го избра за да се одбележи раѓањето на Антон Јанша, таткото на модерното пчеларство.

  Пчелите се збунети и нервозни поради честите и нагли временски промени
  Светскиот ден на пчелите 2024 година се фокусира на темата „Пчелите во соработка со младите“, која ја нагласува важноста од вклучување на младите во напорите за пчеларство и зачувување на опрашувачите, препознавајќи ги како идни чувари на нашата животна средина.

  Климатските промени се одразија на однесувањето на пчелите кои се збунети и нервозни поради честите и нагли временски промени, а проблеми на пчеларите им предизвикува и употребата на инсектициди и хербициди во земјоделското производство.

  Изминативе години недостигаа некои пчелни пасишта, а ниту годинава не е подобра. Цветањето на некои растенија почна многу порано, во Мославина годинава нема да има багремов мед бидејќи пчелите го измешале багремот и другите растенија во расцут.

  Пчеларите во Мославина им се благодарни на пчелите, бидејќи нивниот мед е природен, здрав и квалитетен и затоа се наградени со бројни награди на значајни саеми и манифестации на мед.

  Пчелите се најважните суштества на планетата бидејќи без нив нема опрашување, нема овошје, нема храна и нема луѓе. Сите мораме да придонесеме за да се обезбеди нивниот опстанок, велат пчеларите од Мославина.

  Во светот има 20.000 видови пчели, а околу 250.000 видови растенија зависат од пчелите за опрашување. Пчелите го зголемуваат приносот на посевите на јаболка, боровинки и краставици и до 30 отсто, па без нив многу видови овошје и зеленчук би станале оскудни и скапи.

  Многу од лековите, и конвенционалните и алтернативните, се добиени од опрашувани растенија. Памукот е уште еден важен производ кој го опрашуваат пчелите, па затоа би можеле да се збогуваме со евтините маици и фармерки.

  Не страда само човечката раса, птиците и малите цицачи кои се хранат со бобинки и семиња би умреле од глад, па така и сештојадите – месојадите кои го продолжуваат синџирот на исхрана – исто така би гладувале.

  Иако пчеларскиот сектор е мал, тој е исклучително важен за земјоделството, безбедноста на храната и биодиверзитетот. Во Европската Унија, околу 600.000 пчелари и пчели од 17 милиони кошници произведуваат околу 250.000 тони мед секоја година.

  Без пчели, човекот има уште четири години живот
  „Ако пчелите исчезнат од планетата Земја, на луѓето како вид ќе им останат уште околу четири години живот“, е познатата изјава на Алберт Ајнштајн. Намалувањето на популацијата на пчелите во последно време станува се позагрижувачки, бројот на опрашувачи, вклучително и пчелите, во Европа е намален за три четвртини во последните 30 години,

  Во светот и кај нас има значително намалување на бројот на пчелни семејства, најмногу кај дивите пчели и пеперутките. Според Европската црвена листа на загрозени животни, еден од десет видови пчели и пеперутки е на работ на истребување.

  Најзагрозени се бумбарите, каде што по еден вид е на работ на истребување на секои четири видови, додека намалување на популацијата и бројот на видови е забележано и кај другите опрашувачи.

  Главните причини за намалувањето на бројот на пчели се неконтролираната употреба на пестициди, недостигот на цвеќе и сечењето на шумите. Поради тоа, голем број активисти бараат забрана за употреба на пестициди, употреба на природни алтернативи и следење на здравјето и опстанокот на пчелите.

  За да се заштитат пчелите и опрашувачите, нивните живеалишта треба да се одржуваат и да се обноват во земјоделски и урбани средини и да се промовира биолошката контрола на штетниците и употребата на пестициди.

  Се препорачува и засадување на медоносни цвеќиња и растенија, се повеќе во градовите, наместо да се косат паркови и зелени површини, на нив се садат диви цвеќиња, а природата се дозволува да биде природа.

  Искуството покажува дека пчелите се вратиле во цветните површини, а градовите ги намалиле трошоците за косење зелени површини.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img