More

  Словенија и официјално ја има првата жена судија на судот во Хаг

  spot_img

  Бети Холер денеска положи заклетва пред Меѓународниот кривичен суд (МКС) во Хаг како прва словенечка судијка на МКС и најмлад судија во неговата историја.

  Бети Холер беше избрана за судија на Меѓународниот кривичен суд (МКС) на 5 декември минатата година. Во 8-миот круг од 22-та сесија на Собранието на државите членки на Римскиот статут во Њујорк, тој доби 81 од потребните 78 гласови. Во ноември 2022 година, на предлог на тогашниот претседател на Републиката Борут Пахор, Националното собрание ја поддржа како кандидат на тајно гласање.

  Холер беше еден од 13-те кандидати за шесте нови судии. Покрај неа, тие беа окупирани од Кибон Паек од Јужна Кореја, Ерднебалсурен Дамдин од Монголија, Јулија Моток од Романија, Хајкел Бен Махфуд од Тунис и Николас Гилу од Франција. Тие беа избрани за деветгодишен мандат.

  Денеска сите шест кандидати дадоа заклетва во Хаг со крената десна рака. „Јас, Бети Холер, свечено се обврзувам дека како судија на Меѓународниот кривичен суд чесно, верно, непристрасно и совесно ќе ги извршувам своите должности и одговорности и дека ќе ја почитувам доверливоста на истрагите и гонењето и тајноста на размислувањата“, таа. се заколна.

  Бети Холер и Роберт Голоб (Фото: Жига Живуловиќ помладиот / BOBO
  Ова беа веќе трети важни избори за Словенија во ОН во последната година. Минатата година беше избрана во Економско-социјалниот совет на ОН (Екосок), годинава во Советот за безбедност на ОН, а сега е назначена за прва жена судија во Меѓународниот кривичен суд, пренесе СТА.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img