More

  Словенечките војници ќе учествуваат во мировната мисија на Кипар

  spot_img

  Владата на денешната седница донесе одлука за учество на најмногу 15 припадници на словенечката армија во мировната мисија на Обединетите нации на Кипар (УНФИЦИП) со можност за ротација. Во вторникот, Советот за безбедност на ОН го продолжи мандатот на споменатата мисија до 31 јануари следното лето, во договор, исто така, со поддршка од Словенија.

  Дополнително, Владата денеска им наложи на Министерството за одбрана и Министерството за надворешни работи да спроведат соодветни процедури за спроведување на одлуката, за што ќе бидат доставени и комисиите за одбрана и надворешна политика на ДЗ.Дека Словенија има намера повторно активно да учествува во мисијата на ОН на Кипар, веќе потврди и министерката за надворешни работи Тања Фајон на почетокот на јануари за време на посетата на кипарскиот министер за надворешни работи Константинос Комбос на Љубљана.

  Словенечките војници учествуваа во мировната мисија на Кипар помеѓу 1997 и 2001 година.

  ОН го продолжи мандатот на мировната мисија на Кипар
  Во вторникот, Советот за безбедност на ОН едногласно го продолжи мандатот на мировната мисија на Кипар до 31 јануари 2025 година, во согласност со очекувањата.

  Во резолуцијата, со која го продолжи мандатот на мисијата формирана во 1964 година, тој ги повика Грција, Турција и Кипар да се воздржат од еднострани мерки кои можат да ги зголемат тензиите на островот.

  Резолуцијата ги повикува сите страни да соработуваат конструктивно со новиот личен пратеник на генералниот секретар на ОН за Кипар за да се бара консензус за враќање на преговорите за конечно решавање на отворените прашања. Таа позиција на почетокот на јануари ја зазеде поранешната колумбиска министерка за надворешни работи, Марија Ангела Олгуин Куелар.

  Освен тоа, Советот за безбедност во вторникот нагласи дека статус квото на Кипар е неприфатливо. Тој ги повикува сите страни да го почитуваат мандатот на УНФИЦИП и да ги спречат воените и цивилните активности долж линијата за прекин на огнот, што ја подели земјата откако турската армија зазеде 36 отсто од островот во летото 1974 година по државен удар на грчките националисти.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img