More

  Скок на цените на пазарите: Брокулата лани беше 70 центи, а еве колку е сега

  spot_img

  Снег, топлотен бран, црвен аларм, поплави, суша – последиците од променливото време се гледаат на секој чекор. На задарскиот пазар и на полињата во Равни Котар, проверивме дали климатските промени влијаат на традиционалните земјоделски култури таму, особено на маслинките и виновата лоза.

  По летните речиси 30, температурата во текот на ноќта се спушти до седум степени. Ова го почувствувале бројни градинарски култури.

  „Сè стана тесно. Се запре, не функционира. За мене, компирите се во две фази. Едниот само што започна, другиот застана. Тој што почна веќе клекна. Сè, салата, блитва, спанаќ и сето тоа престана“, вели продавачот на маркетот во Лиљана.

  „На Велебит падна снег. Бура може да изгори растенија кои не се заштитени. Ако дојде солта, ќе ги поништи“, објасни продавачот од маркетот Миќо.
  Покрај инфлацијата, цените на горивата и вештачките ѓубрива и климатските промени влијаат на пазарните цени, пишува ХРТ.

  „Разликата во цената на брокулата годинава и лани е небо и земја. Лани беа пет куни, сега се четири евра“, објасни Љиљана.

  „Блитвата сега е четири евра, лани беше 10-12 куни“, продолжи Миќо.

  Лозата е најдобра во отпорот на промената на времето
  И луѓето и растенијата се справуваат со временските екстреми како што знаат и умеат. Изгледа дека цврстите и еластични лози најдобро се прилагодуваат. Иако годинава поради дождот и високата температура вегетацијата почна порано, сепак заладувањето не го попречи премногу.

  „Можеби е малку добро што дојде, бидејќи во спротивно ќе беше вегетирано до жица“, објасни Милан Пераиќ, раководител на лозјето во Равни Котари.

  „Единственото нешто што сега е сигурно – кој и да го правеше ова плевење порано, сега ова невреме сигурно олабави неколку од тие носечки гранки за оваа година. Ќе има помал род. Но, тоа е цената“, истакна Радослав Бобановиќ, претседател на Здружението на винари и лозари од Задарската жупанија.

  И покрај се, во Задарско очекуваат подобра реколта од лани. Но, за разлика од лозата, посевот на маслинката може да пропадне.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img