More

  Синузитис: Причина, симптоми и како најдобро да се третира овој проблем?

  spot_img

  Воспалението на синусите (синузитис) е многу честа појава, а може да предизвика различни проблеми. Се јавува, како што сугерира името, кога мукозната мембрана што ги навлажнува носот и синусите се воспалува, а потоа отекува, блокирајќи го протокот на воздух и дренажата низ носниот премин.

  Воспалението е вообичаено по преболување од настинка или грип, како и кај луѓе со алергии. Се лекува со домашна медицина и одмор, а може да бидат потребни и антибиотици во случај на бактериски синузитис.

  Како да препознаете воспаление на синусите?
  Постојат одредени знаци кои покажуваат дека имате инфекција на синусите, а тоа се:

  – намалено чувство за мирис

  – Висока температура

  – течење на носот или затнат нос

  – болка и непријатност во синусите

  – главоболка

  – слабост

  – чувствителност на очите

  – влажна кашлица

  – лош здив

  Синусите продолжуваат кон носот и се наоѓаат помеѓу очите и пред челото, па самите симптоми се рефлектираат во тој дел од телото. Секој на која било возраст може да добие инфекција на синусите. Сепак, тоа е почеста кај луѓето кои вообичаено имаат проблеми со дишењето или девијација на септумот, како и кај оние кои имаат ослабен имунолошки систем.

  Кај децата, оваа болест може да биде потешко да се препознае бидејќи лесно може да се помеша со друга состојба, како што е стрептокок грлото. Сепак, синузитисот ќе биде индициран со течење на носот, дишење преку уста, жолта или зелена слуз од носот и висока температура.

  Што предизвикува синузитис?
  Ова воспаление е предизвикано од бактериски, вирусни или габични инфекции. Во нашиот нос има многу бактерии, од кои повеќето не се опасни. Само кога каналите во синусите се затворени, бактериите не можат да поминат понатаму и лесно се размножуваат, предизвикувајќи инфекција, а потоа и воспаление. Воспалението на синусите најчесто е предизвикано од вирусни инфекции.

  Видови воспаление на синусите
  Постојат неколку видови на синузитис, во зависност од неговото времетраење и причината.

  1. Акутно воспаление на синусите
  Воспалението е акутно кога трае кратко, до четири недели, а е предизвикано од вируси или алергии. Започнува со настинка, а потоа симптомите преминуваат во синусна инфекција. Доколку симптомите траат подолго од одреденото време, треба да се обратите на лекар бидејќи во овој случај може да се работи за бактериска инфекција и ќе биде потребен антибиотик.

  2. Субакутен синузитис и рекурентен акутен синузитис
  Субакутно воспаление се јавува за време на сезоната на алергии, а симптомите траат до три месеци. Рекурентен акутен синузитис е воспаление кое се повторува неколку пати во текот на една година.

  3. Хронично воспаление на синусите
  Хроничното воспаление на синусите трае подолго од 12 недели, дури и до една година без прекин, а симптомите се многу поблаги отколку кај акутно воспаление, а го предизвикуваат бактерии. За да се дознае причината, потребен е преглед кај оториноларинголог и дополнителни прегледи како КТ скен.

  Како се дијагностицира синузитис?
  Во случај на симптоми кои траат долго и не исчезнуваат или кога температурата на телото е покачена неколку дена, неопходно е да се посети лекар. Најчесто, лекарот ќе ја препознае оваа болест врз основа на симптомите, прегледот и гледањето на носот со батериска ламба, додека во некои случаи ќе бидат неопходни дополнителни тестови како брис од носот, назална КТ скен и рендген.

  Како се лекува синузитисот?
  Иако е непријатно, воспалението на синусите обично поминува само по себе. Со цел да се олеснат симптомите, може да помогне капе капки за нос или солен раствор, користење назален туш, редовно дување на носот за слузта да не тече низ грлото. Честото одмарање, пиењето многу течности за да се избегне дехидрација и земање лекови за висока температура се исто толку важни. Може да помогнат и топли или ладни облоги кои се нанесуваат на синусите, очите, носот или челото.

  Ако сте пушач, намалете го пушењето и избегнувајте пасивно пушење бидејќи тоа може само да ги влоши вашите симптоми. Ако имате овлажнител во просторијата, вклучете го за да не биде премногу сув воздухот.

  Во ситуации кога симптомите не исчезнуваат неколку недели и кога други тестови ќе покажат дека се работи за бактериска синусна инфекција, лекарот ќе препише специфичен антибиотик кој се зема околу десет дена. Кај хроничен синузитис кој не реагира на антибиотици, може да биде неопходна операција.

  Заклучок
  Синузитисот најчесто се јавува како последица на настинка или грип. Се јавува кога мукозната мембрана на носот е блокирана и нема проток на воздух, а може да се појават низа симптоми како затнат или течење на носот, главоболка, замор, ослабено чувство за мирис. Постојат неколку видови на воспаление на синусите, кои најчесто се лекуваат со домашна медицина, а доколку болеста не помине повеќе од неколку недели, треба да се обратите на лекар.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img