More

  Сингапур ќе стане водечки златен центар додека трговијата се движи кон исток, превидува Светскиот совет за злато

  spot_img

  Сингапур ќе стане водечки златен центар додека трговијата се движи кон исток, превидува Светскиот совет за злато, пренесоа светските медиуми.

  -Главна причина за ова е тоа што потрошувачката на злато во големите економии во развој расте, а повеќето од тие пазари се концентрирани во Азија – изјави Шаокаи Фан, шеф на азиско-пацифичкиот регион и глобален шеф на централните банки.

  Близината на Сингапур до централни банки, кои купуваат големи количини на злато, е уште еден фактор.

  -Центарот на гравитација на пазарот на злато се префрли на исток, при што Сингапур случајно се позиционираше како потенцијална потпора на оваа нова рамнотежа – рече Фан на Азиско-пацифичката конференција за скапоцени метали во Сингапур.

  Покрај тоа, според Фан, Сингапур е во непосредна близина на околу 25% од светските центри за снабдување со злато како што се Кина, Австралија, Индонезија, Филипините, Папуа Нова Гвинеја и Лаос.

  Кина е најголемиот светски потрошувач на злато, а нејзината централна банка е најголемиот купувач на шипки бидејќи планира да ги зголеми своите златни резерви.

  Меѓу централните банки, Народната банка на Кина беше најголемиот купувач на злато во 2023 година.

  Јапонија, исто така, покажа постојана отпорност на побарувачката за злато, забележувајќи ја најсилната побарувачка за златен накит во првиот квартал од 2019 година, покажа неодамнешниот извештај на WGC.

  И Јужна Кореја го забележа најостриот квартален пораст на купувањето злато во повеќе од две години.

  – Потребата да се стекне официјален центар на златни резерви стана се поголема грижа за централните банкари ширум светот, особено во услови на нестабилна геополитичка клима – рече Фан.

  Тој додаде дека Сингапур може да стане „навистина остварлива алтернатива“ на Лондон и Њујорк како центар за складирање злато на централните банки.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img