More

  Синдикатите бараат Владата да застане на страна на работниците

  spot_img

  Владата одлучно да застане на страната на работниците, да го стави предлогот за минималната плата на Сојузот на синдикатите на Македонија на гласање на Економско социјалниот совет и да го поддржи, порачаа денеска од ССМ.  Тие бараат решение за минимална плата од 18.000 денари и скалесто зголемување на останатите плати.

  Повторно предупредија дека доколку во четврток во Собранието не се изгласа предлог законското решение од ССМ ќе почнат со штрајк, односно блокади на фабрики, економски зони, патишта.

  „ССМ е веќе во штрајк поради немање слух од работодавачите и срамните предлог решенија кој ги вадат на секој ЕСС за да купуваат време кое ние го немаме! Владата која излезе со анализа која ја поздравуваме и која потврдува дека предлогот на ССМ е најреален и одржлив како идејно решение и по кое позитивно се произнесоа и затоа бараме повеќе да не потпаѓаат под влијание и игрите на работодавачите кои се дрзнаа да бараат за себе. Бараме да го стават предлогот на ССМ на гласање на ЕСС кој за нив заклучувајки по анализата изготвена од нивна страна и дискусиите кој ги водат на ЕСС е прифатлив“, наведоа во соопштение од ССМ.

  Ја охрабруваат Владата, како што велат, цврсто да застане рамо до рамо со работникот и да го даде тоа што го бараат.

  „Доколку и понатаму нема решение за минимална плата од 18.000 денари и скалесто зголемување на останатите плати, ССМ во четврток на 10.02.2022 година ќе излезе пред Собранието на Македонија. Ќе го повика членството да им дадеме подршка на сите пратеници да го изгласаат предлог законското решение предложено од ССМ и доставено до сите нив за минимална плата кое е ставено како 7-ма точка на дневниот ред на седницата што ќе се одржи во четврток на 10.02.2022 година во 11 часот. Доколку и тоа не се изгласа, почнуваме со штрајк – блокади на фабрики, слободни економски зони, институции, патишта и итн., зошто виновни што немаме минимална плата од 18.000 денари и скалесто зголемување на сите останати плати се работодавачите, а на Владата и порачуваме одлучно да застане на страната на работниците и да го стави предлогот на ССМ на гласање на ЕСС и истиот да го поддржи“, велат од ССМ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img