More

  Шведскиот моден гигант лошата продажба ја припишува на временските услови, а акциите паднаа

  spot_img

  Модниот трговец на мало H&M е помалку уверен во овогодинешната маржа на профит, прогнозирајќи послаба продажба за тековниот месец, што влијаеше на акциите.

  Во вториот квартал, шведскиот моден гигант H&M ги зголеми приходите и профитот, но инвеститорите беа позаинтересирани за полоша прогноза за идниот бизнис, пренесува Reuters.

  H&M во четвртокот соопшти дека очекуваат пад на продажбата од шест отсто во јуни во споредба со минатиот јуни. Како една од причините за шоуто беше наведено лошото време на неколку маркети.

  Главниот извршен директор на компанијата Даниел Ервер рече дека групацијата сè уште ја одржува својата претходно поставена цел од 10% оперативна маржа за 2024 година, но тоа стана потешко да се постигне.

  „Надворешните фактори кои влијаат на нашите трошоци за купување и приходи од продажба, вклучувајќи материјали и странски валути, ќе имаат повеќе негативно влијание во втората половина отколку што очекувавме“, напиша тој во кварталниот извештај.

  „Најважниот предуслов за постигнување на нашата цел е растот на продажбата во втората половина од годината да биде уште посилен во однос на растот во вториот квартал.

  Продажбата расте, а залихите паѓаат
  H&M ја зголеми продажбата за три отсто (во локални валути) во вториот квартал кој заврши во мај. Раст е забележан во сите региони и во сите категории на производи.

  Оперативната добивка изнесува 7,1 милијарди шведски круни или (630 милиони евра). Ова е повеќе од 4,7 милијарди круни пред една година, но помалку од очекувањата на аналитичарите. Тие предвидоа 7,37 милијарди круни во истражувањето на LSEG.

  Акциите во вториот по големина моден трговец на мало – зад лидерот Зара, кој е во сопственост на шпанска Индитекс – изгубија речиси 14 отсто од својата вредност по објавувањето на резултатите. H&M неодамна се мачеше да ја задржи својата база на клиенти чувствителна на цени, бидејќи инфлацијата ја намали куповната моќ на многумина, пишува Reuters.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img