More

  Историска промена во Германија: очекуваме прилив на нови граѓани

  spot_img

  Германија ги менува правилата за стекнување германско државјанство. Целта на новата реформа, која инаку наиде на многу критики, е подобра интеграција и препознавање на имигрантите. Повеќе луѓе ќе можат да добијат германско државјанство. Што се менува?

  Во Германија стапи на сила новата реформа на законот за државјанство, со која имигрантите многу полесно ќе добијат германско државјанство. Владата со реформата воведува низа измени, а целта на реформата е подобро прифаќање и признавање на странците кои живеат во Германија.

  Во моментов, околу 14 отсто од населението во Германија нема германско државјанство, бидејќи претходните закони беа многу строги. На пример, странците можеле да аплицираат за државјанство преку натурализација дури по осум години престој во Германија, а во исто време морале да се откажат од претходното државјанство. Сега, германското државјанство веќе не е ексклузивно, и за тоа треба да се чека „само“ пет години.

  Поради строгите политики до неодамна, само 3,1 отсто од странските граѓани кои живееле во Германија најмалку десет години добиле државјанство со натурализација во 2022 година. Што ќе се разликува од денес?

  Нема потреба да се откажете од вашето претходно државјанство

  Меѓу позначајните промени во законот за германско државјанство е тоа што странците кои живеат во Германија не мора да се откажат од своето родно државјанство кога ќе одлучат да земат германско државјанство. Овој член претходно се однесуваше на граѓаните на ЕУ.

  Со новата реформа, дури и на Германците кои сакаат да станат државјани на друга земја веќе не им треба посебна дозвола од германските власти.

  Германската левичарска влада ја одобри реформата воведена од Социјалдемократите (СПД) во јануари. Главниот централно-десничарски опозициски блок го критикуваше проектот, велејќи дека ќе го „поевтини германското државјанство“.

  Пет години се доволни

  Исто така, веќе споменатата промена е скратување на потребниот период. Имигрантите сега ќе можат да добијат државјанство по само пет години престој во земјата.

  Во некои случаи, три години ќе бидат доволни

  Поединците кои се истакнале за време на нивниот живот во Германија ќе можат да аплицираат за натурализација само три години по нивното пристигнување во земјата. Германското Министерство за внатрешни работи како посебни достигнувања го вбројува учењето германски јазик, одличниот успех во академскиот и деловниот живот, интеграцијата во семејниот живот или кандидирањето за политички функции, пишува германски ДВ.

  Посебна промена за децата

  Реформата воведува промени и за децата на имигрантите. Сите деца на имигрантите кои ќе се родат во Германија ќе можат да добијат државјанство веднаш по раѓањето – во случај барем еден од родителите да живее легално во Германија пет години и да има регистрирано постојано место на живеење. Според претходната легислатива, децата на имигрантите добивале државјанство само кога ќе наполнат 18 години или ако родител живеел во Германија најмалку осум години.

  Имигранти во Германија Имигранти во Германија (Фото: ПРОФИМЕДИЈА)
  „Конечно, нашиот закон е праведен кон различно општество. Конечно, ги препознаваме животните приказни и достигнувањата на многумина кои се преселиле кај нас одамна и ни помогнале да напредуваме. Пораката е јасна, вие припаѓате на Германија“, ги поздрави промените во неодамнешната изјава германската министерка за внатрешни работи Ненси Фезер.

  Олеснување на барањата за работниците имигранти

  Таканаречената генерација гастарбајтери, меѓу кои главно има државјани на Турција кои се преселиле во Германија во 1960-тите, повеќе нема да мора да го полагаат тестот за натурализација. За да добијат германско државјанство, ќе им биде доволно да можат да го докажат своето познавање на говорниот јазик.

  Германските медиуми јавуваат дека ова е една од поконтроверзните промени, бидејќи во Германија има приближно 1,5 милиони турски граѓани кои се уште немаат германски документ. Турската заедница проценува дека приближно 50.000 луѓе ќе аплицираат за двојно државјанство во наредните години.

  Некои работи остануваат исти

  Иако новите правила важат во принцип за сите, апликантите за натурализација сепак ќе треба да докажат дека се способни да се издржуваат пред да добијат германско државјанство.

  „Строгите“ ограничувања на уставот

  Услов за натурализација останува и почитувањето на членот од уставот кој предвидува посветеност на демократски систем. На тој начин, новата реформа за државјанство ги исклучува од апликантите сите за кои е докажано дека извршиле антисемитски, расистички или други нехумани дела во минатото. Дури и оние кои ја отфрлаат еднаквоста меѓу мажите и жените и луѓето кои живеат во полигамни заедници не можат да добијат германски пасош.

  На прашалникот за добивање германско државјанство мора да се одговори на следново: напаѓачите да се заложат за заштита на еврејските животи во земјата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img