More

  Штрајкот на Луфтханза приземји илјадници авиони. Патникот: „Многу сум огорчен“

  spot_img

  Авион од Франкфурт требаше да слета на аеродромот во Љубљана во средата вечерта, но тоа не се случи. Во 20 часот започна штрајкот на аеродромскиот персонал на германската авиокомпанија Луфтханза, кој во следните денови ќе приземји повеќе летови. Откажани се и летовите до и од Брник.

  Вработените во Луфтханза повторно штрајкуваат, четврти штрајк за еден месец.

  Работниците на копнените служби на аеродромите решија овој пат да штрајкуваат. Германските медиуми јавуваат дека штрајкот ќе погоди околу двесте илјади патници.

  Штрајкот на вработените во „Луфтханза“ започна во средата во 20 часот на неколку аеродроми во земјата и веќе ги наруши утврдените распореди на авиопревозникот – бидејќи и персоналот за безбедност штрајкува, патниците не можат да ги поминат безбедносните проверки, а авионите остануваат приземјени. Штрајкувачките активности ќе траат до сабота, 9 март, во утринските часови.

  Денеска и утре откажани околу две илјади летови
  Компанијата проценува дека 10 до 20 проценти од сите летови ќе се откажуваат секој ден, што е околу илјада летови дневно. Најлошо ќе биде денеска и петок.

  Штрајкот влијае и на врската меѓу Брник и германските аеродроми во Франкфурт и Минхен. Сите летови се откажани денеска, како и утре, а во сабота наутро поаѓање за Франкфурт во 6:55 часот.

  Како што наведува Луфтханза на својата веб-страница, патниците чии планови за патување може да се променат веќе се информирани за откажувања и можни замени летови.

  Патниците револтирани: „Осум часа се обидувам да стапам во контакт со вас“
  Во „Луфтханза“ патниците беа информирани и за откажувањето на летовите на социјалните мрежи, а под објавите имаше критики кои повеќе се фокусираа на лошата комуникација на компанијата со патниците отколку на самиот штрајк.

  Тие истакнаа дека компанијата многу не реагира кога се случуваат откажувања на летови. „Последниве осум часа се обидував да ги променам деталите за мојот лет. Вашиот разговор на веб-локацијата не работи. Се јавив и во кол-центарот, чекав три часа за бесплатна линија, но на другиот крај немаше никој. Многу сум згрозен од вашата услуга за клиенти“, напиша еден патник.

  Друга патничка во својот коментар истакнала дека во кол центарот и било кажано дека летот не и бил откажан, но на веб-страницата пишува дека било. Третата патничка критикуваше дека авиокомпанијата била многу неодговорна кон патниците, бидејќи за откажувањето на летот не била информирана преку електронска пошта, туку само преку медиумите.

  Под најавата дека персоналот повторно штрајкува, се јавија и патници кои останаа без лет поради претходните штрајкови. „Мојот лет беше откажан поради штрајкот на 20 февруари. Иако добив рефундирање, остатокот од трошоците за новата картичка морав сам да ги платам. Во кол-центарот ми рекоа дека не можат да ми помогнат“.

  „Одлично“, рече цинично друг патник. „На 20 февруари ми го одложивте летот, па имав проблеми со сместувањето и превозот. Сега, кога ќе се вратам од одмор, повторно е истото“.

  Вработените кои штрајкуваат бараат зголемување на платите. Синдикатот бара зголемување на платите за 12,5 отсто за повеќе од дваесет илјади вработени и додаток за инфлација од три илјади евра, кои компанијата би ги плаќала на рати во наредната година.

  Во февруари, Луфтханза се согласи на зголемување на платата за околу 10% почнувајќи од овој декември и платен бонус во следните 25 месеци, но синдикатот не се согласува со понудата. Следната рунда преговори е закажана за 13 и 14 март.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img