More

  Што треба да знае вашето дете на 5, 10 и 15 години?

  spot_img

  Децата секој ден учат нешто ново, а родителите се трудат да ги подготват за се што ги чека кога ќе пораснат. Шеесет и три проценти од родителите кои учествуваа во Националното истражување на Детската болница во 2019 година, рекоа дека прават се што можат за да ги подготват своите деца за возрасен живот.

  Newsweek разговараше со тројца експерти за клучните работи што вашите деца треба да ги знаат на три клучни возрасти за да бидат сигурни и способни да успеат во животот.

  Работи што децата треба да ги знаат до петтата година
  1. Нивното име, име и презиме на родителите, домашна адреса и телефонски број

  2. Како и кога да повикате служби за итни случаи

  3. Како да препознаете опасни луѓе

  4. Безбедност во сообраќајот

  5. Како да ги изразите своите емоции

  Работи што детето треба да ги знае до десетгодишна возраст
  1. Што носи пубертетот

  2. Негативни последици од употреба на оружје

  3. Опасности од Интернет

  4. Како да се однесуваат кога ќе останат сами дома

  5. Како да ги препознаете и регулирате емоциите

  Работи што детето треба да ги знае до 15-годишна возраст
  1. Како да комуницирате со возрасни кои не ги познаваат

  2. Како самостојно да го започнете денот

  3. Како да ги извршувате основните домашни работи

  4. Како да креирате сопствена содржина

  5. Почитувајте различни мислења и ставови

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img