More

  Што треба да проверите на вашиот автомобил по зимските денови

  Доаѓањето на пролетта е идеално време за темелно средување и подготовка на вашиот автомобил по зимските предизвици. Зимските бури, врнежите и ниските температури можат значително да влијаат на состојбата на вашето возило, па затоа е од клучно значење да внимавате на одржувањето за да избегнете скапи поправки и да обезбедите безбедност на патот. Еве шест клучни чекори што треба да ги преземете за да се осигурате дека вашиот автомобил е подготвен за потоплите денови.

  Порамнувањето на тркалата е од суштинско значење
  Неправилното усогласување може да доведе до побрзо абење на гумите и да влијае на управувањето со возилото. Ако вашиот автомобил не го следи правилно правецот, иако го држите воланот право, или се влече на едната страна, задолжително посетете сервисен центар. Ова е особено важно по промената на гумата, бидејќи повеќето сервисни центри нудат бесплатно усогласување при купување нови гуми.

  Проверка на гуми
  Редовното проверување на длабочината на шарите на гумите на вашиот автомобил обезбедува правилно држење и безбедност. Користете паричка за да ја проверите длабочината и да внимавате на рамномерното абење на гумите. Нерамномерната потрошувачка може да укаже на потребата од нови гуми или усогласување на тркалата.

  Ниво на течноста за ладење
  Како што се зголемуваат температурите, важно е да се осигурате дека системот за ладење е соодветно наполнет. Проверете го нивото на течноста и, доколку е потребно, дополнете ја за да избегнете прегревање на моторот. Отворете го аспираторот и проверете дали антифризот во контејнерот е на правилно ниво и можете сами да го замените или наполните.

  Квалитет на сопирачките
  Пред да патувате во текот на пролетта и летото, важно е да ја проверите состојбата на влошките и дисковите на сопирачките. Доколку забележите какви било знаци на прекумерно абење или слушате бучава при сопирање, потребно е да се јавите кај автомеханичар за детална проверка и можна замена.

  Систем за сопирање во автомобил Треба дополнително да ги проверите сопирачките
  Чистење на возила
  По зимата, темелно исчистете ја внатрешноста и надворешноста на автомобилот. Отстранете ги сите неопходни зимски работи кои повеќе не се потребни и ослободете простор. Внатрешноста темелно исчистете ја со правосмукалка. Темелното миење ќе ја елиминира солта и нечистотијата што може да ги кородираат телото и тркалата.

  Статус на батеријата
  Зимата може значително да ја намали ефикасноста на вашата батерија. Проверете го неговиот капацитет и, доколку е потребно, заменете го, особено ако е стар повеќе од четири години или ако на моторот му треба подолго време од вообичаено да се запали.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img