More

  Што се случува во телото кога ќе помислите на нуклеарна војна?

  spot_img

  Не постои единствен одговор на прашањето за реакцијата на телото на мислата за нуклеарна војна.

  Како ќе реагираме зависи од нашите ставови за концептот на нуклеарна војна или нуклеарна бомба, дали сме доволно возрасни за да имаме искуство поврзано со нуклеарни катастрофи (на пр. Чернобил), какво е нашето искуство со војната, какви дополнителни стресови доживуваме во животот , какви се нашите психофизички капацитети и низа други фактори…

  Можно е некои луѓе да доживеат она што го нарекуваме акутно стресно нарушување кога ќе помислат на нуклеарна војна.

  Нервен систем
  Помислата за можноста за глобална катастрофа предизвикана од нуклеарна војна може многу да не вознемири, не само на емотивно ниво. На физиолошко ниво, телото во неговиот нервен систем предизвикува одговори на заканата од нуклеарна војна во форма на реакција „бори се или бегај“ и ако сме биле заплашени доволно пати и доволно силно, можеме да одговориме на заканите (имагинарни или реално) многу брзо и многу интензивно.

  Ова може да значи дека ќе нè обземат страв и вознемиреност при помислата на нуклеарна катастрофа, дека нема да можеме да бидеме мирни, дека дишењето и пулсот ќе ни се забрзаат, дека ќе почувствуваме наплив на адреналин, дека мускулите во нашето тело ќе се напнат.вклучи се во спасување.

  Телото не е создадено да биде долгорочно во оваа состојба, едноставно не го поднесува и му треба одмор и релаксација, па доколку таквата иритација трае долго може да настанат компликации, на пример да почнеме да страдаме од несоница бидејќи можеме да не се опуштаме, да бидеме раздразливи и изедначени и лути и доста импулсивни (бидејќи покачената енергија наменета за спасување треба да се ангажира и некаде да се исфрли), може да имаме главоболки, па дури и варење бидејќи варењето се случува само во состојба на релаксација (запомнете малку на изгубена навика за одмор после ручек?).

  Ако опстојува физиолошкиот стрес, може да се развијат уште посериозни болести бидејќи нашиот нервен систем ги пробива сите органи во телото.

  Замрзнување
  Акутниот одговор на стрес не е единственото сценарио во оваа ситуација. Стравот од војна може да биде толку голем што да не „замрзне“ и да не спречи нормално да функционираме. Можеби чувствуваме дека не можеме да се движиме, дека сме напнати, дека не можеме да се концентрираме и соодветно да одговориме на вообичаените секојдневни предизвици, дека одбиваме да учествуваме во нешто во кое до вчера уживавме.

  Нашиот ум, дополнително, може да оди во светот на имагинацијата и негирањето за да не мораме да се справуваме со неизвесноста и она што ни е тешко. Во екстремни случаи, можеме да влеземе во колапс, еден вид откажување, целосен недостаток на енергија и смисла.

  Но, важно е да се знае дека таквите состојби поврзани со голем стрес не се карактерни особини, не кажуваат дали сме слаби, мрзливи, депресивни… Велат дека нашиот нервен систем е толку преоптоварен што не може да се справи со интензитетот на дразбите. .

  Никој не сака да доживее уништување, но бидејќи немаме контрола над тоа, треба да се свртиме кон она што го имаме. Да се ​​свртиме кон другите луѓе за поддршка, да се отвориме и да разговараме за она што не обзема, да направиме паузи за да се опуштиме од предизвиците и тензиите и да истражиме што е тоа што ни носи најмало задоволство и атмосфера во животот, пренесува Б92.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img