More

  Што сакаш да кажеш, не можеш да стоиш на една нога 10 секунди?

  - Advertisement -

  Бразилските научници сугерираат дека овој едноставен тест за рамнотежа од 10 секунди треба да стане дел од рутинскиот здравствен преглед за постарите возрасни лица.

  Според нив, тој предвидува смртност. По 50-тата година, рамнотежата се влошува, а со тоа се зголемува ризикот од падови и други здравствени проблеми, пишуваат во истражувањето.

  Затоа тимот научници сакаше да истражи, но тестот за рамнотежа може да биде сигурен показател за ризикот од смрт, но може да додаде и информации за здравствената состојба на една личност.

  Напредокот на истражувањето
  Студијата, која беше објавена во British Journal of Sports Medicine, опфати повеќе од 1.700 учесници, на возраст меѓу 51 и 75 години – просечната возраст беше 61 година. Приближно две третини од нив биле мажи. Студијата се одржа од февруари 2009 до декември 2020 година.

  За време на прегледот, учесниците морале да стојат на едната нога десет секунди без дополнителна поддршка. Сите имаа три обиди на една нога.

  Каи го покажа резултатот
  Додека само пет проценти од помладите учесници во истражувањето (од 51 до 55 години) не беа во можност да ги завршат задачите, само малку повеќе од половина од испитаниците, постари од 70 години, можеа да го завршат тестот. Ова значи дека поединците во таа возрасна група имале повеќе од 11 пати поголеми шанси да паднат од оние 20 години помлади.

  За време на периодот на набљудување – за седум години – починаа 123 учесници. Причините за смртта биле различни – рак, кардиоваскуларни заболувања, респираторни заболувања, ковид-19. Уделот на смртни случаи кај оние кои не го положиле тестот бил значително поголем.

  Генерално, оние кои не го положиле тестот за рамнотежа биле со полоша здравствена состојба. Многумина беа со прекумерна тежина, имаа срцеви заболувања, но висок крвен притисок и премногу маснотии во крвта. Дијабетес тип II исто така беше почест кај групата која не го положила тестот од 10 секунди.

  Врз основа на возраста, полот и постоечките здравствени проблеми и врз основа на резултатот од тестот за рамнотежа, научниците предвидоа 84 отсто зголемен ризик од смрт од која било причина во следната деценија кај оние кои не го положиле тестот.

  Научниците предупредуваат дека станува збор само за набљудувачка студија, така што нејзините резултати не се конечни, а студијата не може да ја докаже причината.

  Исто така, беше вклучена само одредена етничка група, така што резултатите не се применливи за другите групи.

  Исто така, студијата не ги земала предвид или групата научници немаше достапни други податоци за важни фактори (историја на падови, ниво на физичка активност, исхрана, пушење, лекови) кои веројатно би можеле да влијаат на резултатот од тестот. Самата рамнотежа е под влијание на многу повеќе работи отколку возраста.

  И покрај темата, истражувачите додаваат дека тестот за рамнотежа би бил полесен дијагностички метод за идентификување и коригирање на здравствените ризици, како што се падовите.

  Истражување: Успешното држење на една нога од 10 секунди предвидува преживување кај средовечни и постари лица.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img