More

  Што доведе до пад на бројот на видови птици: Природни фактори, влијание на климата, но и луѓето

  spot_img

  Китовите се загрозени од другата страна на светот, а птиците се загрозени овде. Меѓународниот зимски попис на птици на водни живеалишта покажа дека видовите птици се значително помалку бројни.

  Според известувачот N1, една од причините е загадувањето, како на речните текови, така и на воздухот и се останато.

  Урош Стојиљковиќ од Друштвото за заштита и проучување на птиците вели дека секоја година во јануари спроведуваат зимски попис на птиците во водните живеалишта, со цел да се утврди состојбата на орнитофауната кај птиците кои зависеле од водата.

  „Птиците служат како еден вид тест на крвта за да се утврди какви проблеми постојат во природата. Покрај природните фактори, достапноста на храната, влијанието на климата, има и многу човечки фактори – узурпација на брегови, ловокрадство, кражба на риби… Тоа влијаеше и на резултатите“, вели тој.

  Вели дека посетиле околу илјада локалитети, а цело време помагале повеќе од 120 соработници.

  „Најголемиот потфат е обиколка на целиот тек на Дунав, тоа го направивме во соработка со колегите од Хрватска и Унгарија“, вели тој.

  Тој посочува и дека оваа година била специфична по големиот број на штала бувови, но имало и други интересни откритија.

  „За прв пат по 100 години е решена една голема орнитолошка дилема – присуството на големата и сребрената дилема во Србија“, рече тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img