More

  Шкотска воведе бесплатни производи за менструација

  spot_img

  Менструалните производи ќе бидат бесплатни во државните институции во Шкотска, кога првиот таков закон во светот ќе стапи на сила на крајот на август, објави Си-Ен-Ен.

  Предлог-законот за менструални производи беше предложен од лабуристката Моника Ленон и беше едногласно поддржан од шкотскиот парламент во 2020 година.

  Законот значи дека производите за менструација ќе бидат достапни во јавните установи, како што се училиштата и универзитетите низ Шкотска, а должност на локалните власти и училишните власти е да ги обезбедат овие производи за бесплатна употреба.

  „Горд сум што бев пионер на Законот за периодични производи кој веќе влијае на позитивните промени во Шкотска и ширум светот. Локалните власти и партнерските организации работеа напорно за да го остварат законското право за пристап до бесплатни производи. Благодарна сум им и на илјадниците луѓе кои се вклучија низ целата земја“, вели Ленонова.

  Тој вели дека како што се продлабочува кризата на трошоците за живот, Законот е „светилник на надеж што покажува што може да се постигне кога политичарите ќе се здружат во корист на луѓето на кои им служиме“.

  Секретарот за социјална правда, Шона Робисон, рече дека обезбедувањето пристап до бесплатни производи е од суштинско значење за еднаквост и достоинство и отстранување на финансиските бариери за пристап до нив.

  „Ова е поважно од кога било во време кога луѓето носат тешки одлуки поради кризата со трошоците за живот и никогаш не сакаме некој да биде во позиција каде што нема да има пристап до производите за менструација“, додаде Робинсон.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img