More

  Се шири загрижувачко движење за „спас на човештвото“: Не сакаат јавно да зборуваат за тоа, но информациите протекуваат

  spot_img

  Елитата на Силиконската долина полуде по ново движење – пронатализам. Парот кој го води не кријат дека сакаат да имаат многу деца кои ќе имаат многу деца кои ќе доминираат на Земјата за неколку генерации. Нивниот план, кој критичарите го нарекуваат хипстерска евгеника, има за цел да го спаси светот од изумирање со ширење на нивните супериорни гени.

  Американските претприемачи Симон и Малколм Колинс имаат само нешто повеќе од 30 години, а зад себе веќе имаат голем број следбеници. Станаа заштитно лице на пронатализмот, идеја која наводно има голем број поддржувачи, но за тоа не сакаат јавно да зборуваат. Кога ќе ја прочитате оваа приказна, можеби ќе разберете зошто.

  Семејството Колинс има три деца кои, без разлика на полот, носат машки имиња за да ги избегнат предрасудите со кои се соочуваат жените, а планираат да имаат уште најмалку пет. Секое од нивните осум деца исто така треба да има ист број на потомци и на тој начин во 11 генерации повеќе луѓе со нивните гени би шетале на Земјата отколку што има луѓе во светот денес.

  Ако ви е чудно колку тие се транспарентни во идејата дека нивното потомство треба да доминира во светот, сите пронаталисти веруваат дека клучот за спас на цивилизацијата лежи во поттикнувањето на раѓањето на исклучителни поединци, а малкумина кријат дека тие се токму тоа.

  „Ги охрабрувам луѓето кои се одговорни, паметни и совесни да имаат деца бидејќи тоа ќе ја направи иднината подобра“, изјави за Телеграф Дијана Флејшман, професорка по пронаталистичка психологија на Универзитетот во Ново Мексико. Идејата најмногу ја поддржуваат богатите технолошки бизнисмени, од кои најпознат е Илон Маск, татко на десет деца со три различни жени.

  Идејата на Колинс не е само да се зголеми наталитетот, туку и да се оптимизира типот на деца што се раѓаат. Тие користеле генетско тестирање и за нивните ембриони, правеле табели и потоа меѓу нив ги избирале оние што најмногу им се допаѓаат. Поради ова низ интернетот се прошири прекар кој ги насмевнува – хипстерски евгеничари. Меѓутоа, додека обичните луѓе се потсмеваат или се ужаснуваат, елитата од Силиконската долина, како и милијардери од целиот свет, ја поддржуваат нивната организација, дури и финансиски.„Мислам дека про-натализмот не е привлечен само за луѓето од Силиконската долина. Напротив, секој што е запознаен со модерната наука и статистика е свесен дека опаѓачкиот наталитет е проблем и е фокусиран на тоа. Причината поради која ја гледате Силиконската долина луѓето се несразмерно привлечени „Работата во врска со овие идеи е што тие се опседнати со податоци и се доволно богати и моќни што не им е грижа дали ќе откажат“, рече Малколм во долгото и сеопфатно интервју за Телеграф.

  Освен што се обвинети за евгеника, проблем предизвикува и тоа што континуирано укажуваат дека нивното движење пред се се однесува на богатата западна елита, па затоа се обвинети и за расизам. Човечката популација се зголемува и без нивна интервенција, единственото прашање е во кои делови од светот. Секако, никогаш не кажуваат експлицитно дека се работи само за бели бебиња кои треба да почнат да се раѓаат „во голем број“, но интернетот знае да чита меѓу редови.

  Покрај луѓето со друга боја на кожа, пронаталистите ги загрижија и жените. Забележале дека нивните членови, меѓу кои и самиот Маск, ја критикуваат контрацепцијата и абортусот и најавуваат дека можат да го означат крајот на цивилизацијата. На прашањето како се справуваат со обвинувањата дека нивните планови за иднината наликуваат на „Приказната на слугинката“, најпознатиот про-наталистички пар само истакнува дека нивното движење е доброволно и предупредуваат: „Ако не успее, општеството ќе најде начин да ја поправи ситуацијата. Колку овие механизми ќе бидат ужасни зависи од тоа дали нашата група ќе успее да најде етички начин“. Можеме да кажеме дека звучи како закана.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img