More

  Се повеќе деца мигранти се обидуваат да го преминат смртоносниот Панамски Истмус

  spot_img

  Детската агенција на ОН, УНИЦЕФ, во средата предупреди дека се повеќе деца мигранти се обидуваат да ја преминат опасна по живот област на Панамскиот Истмус меѓу Централна и Јужна Америка.

  Истмус на Панама е составен од планини, мочуришта и џунгли, а нема патишта или сили за ред и мир.

  Во средата во Панама Сити, УНИЦЕФ го претстави извештајот кој покажа дека во првите четири месеци од оваа година, повеќе од 30.000 малолетници тргнале на патување од околу 100 километри северно низ просторот што ја дели Панама од Колумбија.

  Тоа е за 40 отсто повеќе во однос на истиот период лани.

  Околу 2.000 деца беа без придружба.

  Според УНИЦЕФ, детската миграција низ Панамскиот Истмус веројатно ќе забележи рекорден број петти пат по ред оваа година.

  „Истмус на Панама не е место за деца“, рече заменик-извршниот директор на УНИЦЕФ, Тед Чајбан.

  „Многу деца загинаа на тоа напорно, опасно патување.

  Оние кои преживеале пристигнуваат на својата дестинација болни, гладни, дехидрирани и често повредени. Некои деца дури се раѓаат од мајки во џунглата под многу тешки услови.

  Меѓународниот Црвен крст го опишува патувањето низ џунглата, кое, според хуманитарната организација Лекари без граници, трае од 3 до 15 дена, како еден од најопасните миграциски рути во светот.

  Оние кои го завршуваат често се физички и психички трауматизирани.

  Мигрантите не се само изложени на опасностите од дивата природа. Тие, исто така, често се жртви на насилство од криминални групи и сексуални напади.

  Над половина милион луѓе ја поминаа таа рута минатата година, вклучувајќи 113.000 деца.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img