More

  Се почесто се појавуваат комарци и крлежи. Еве како да се заштитите ова лето

  spot_img

  Комарците и крлежите можат да пренесат болести кои се пренесуваат преку вектор и се почесто се појавуваат.

  Лајмската болест е заразна болест која се пренесува со каснување на заразен крлеж. Луѓето со Лајмска болест може да доживеат привремени симптоми слични на грип, како што се болки во мускулите, треска и главоболка. Тие исто така може да развијат осип и болки во зглобовите. Некои нетретирани пациенти напредуваат до долгорочни симптоми. Тие можат да бидат тешки и исцрпувачки и вклучуваат постојана нервна болка, парализа на лицето и абнормална функција на срцето, рече д-р Леана Вен.

  Стапките на дијагнози на Лајмска болест се удвоија од 2004 до 2018 година, со зголемување на географската преваленца, што значи дека повеќе области имаат висока инциденца на болеста во споредба со порано.

  Постојат различни теории за тоа зошто е тоа така Повеќето се фокусираат на влијанието на климатските промени – повисоките температури го проширија живеалиштето на крлежот и можеби исто така го забрзаа животниот циклус на крлежот.

  Еве што да направите за да ги намалите шансите да се заразите со Лајмска болест
  Најважниот чекор е да се спречи каснување од крлеж, вели докторот.

  „Ако сте надвор во природа, носете кошули со долги ракави и долги панталони. Користете средство за заштита од инсекти. Внимателно проверете се откако ќе поминете време во природа. Ако имате мали деца и домашни миленици, одвојте време и за нив. Ако најдете крлеж, отстранете го и контактирајте го вашиот лекар од примарната здравствена заштита. Раната антибиотска терапија може да го спречи развојот на Лајмска болест. Исто така, ако на крајот развиете симптоми, веднаш тестирајте се. Третманот со антибиотици може да ја намали прогресијата до хронични симптоми“, додаде таа.

  Како да се заштитите од каснување од комарец?
  Во светот се опишани околу 3.300 видови комарци, додека во Хрватска досега се пронајдени 52 видови. Комарците можат да пренесат многу болести на луѓето, вклучително и вирусот Западен Нил, денга и маларија.

  Кога станува збор за заштитата, постојат два клучни чекори. Првата е да се намалат каснувањата.

  „Можете да го направите ова со покривање на рацете и нозете со облека кога е можно. Облеката третирана со инсектицидот перметрин може да обезбеди дополнителен слој на заштита“, вели д-р Вен.

  Можете исто така да користите средство за заштита од инсекти.

  Друг клучен чекор е контролата на изворот – што значи намалување на бројот на комарци околу вас.

  „За време на шпицот на сезоната на комарци, во лето и рана есен, користете екрани за прозорци и врати за да го намалите бројот на комарци во вашиот дом. Дополнително, од клучно значење е да барате стоечка вода во вашата градина, бидејќи тие се места за размножување на комарци. Проверете го вашиот дом за предмети што можат да задржат вода – како што се кофи, гуми и играчки – и испразнете ги и мијте ги барем еднаш неделно“, додаде таа, како што јави Си-Ен-Ен.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img