More

  СДА Санџак: Резолуцијата за геноцидот во Сребреница ја отстранува одговорноста од новите генерации

  spot_img

  Партијата за демократска акција (СДА) Санџак оцени дека резолуцијата за Сребреница, која беше објавена во Обединетите нации, ќе ја отстрани одговорноста од новите генерации за да не ги сносат последиците за злосторствата што некој ги направил во нивно име.

  Партијата најави дека бара од Обединетите нации резолуцијата за геноцидот во Сребреница да ги укине „политичките придобивки што српските вооружени сили ги постигнаа преку територијални освојувања со сила и етничко чистење во Босна и Херцеговина“.

  Партијата соопшти дека „политиката што доведе до геноцид врз Бошњаците во Сребреница“ мора да биде соодветно осудена од својот извор, а постигнатите политички придобивки да се откажат, така што новите генерации „нема да сносат одговорност за злосторствата што некој ги извршил во нивните име“..

  Ова е наша обврска новите генерации во мир да ја градат својата среќна сегашност и сигурна иднина“, соопшти СДА Санџак.

  Генералното собрание на Обединетите нации на затворен состанок ќе расправа за Нацрт-резолуцијата за „Меѓународниот ден на размислување и сеќавање на геноцидот во Сребреница во 1995 година“.

  Текстот на документот не е официјално објавен, а гласањето за резолуцијата, предложена од Германија и Руанда, а поддржана од западните сили како Соединетите Американски Држави, Италија, Холандија и Франција, но и Словенија и Северна Македонија , е закажан за 2 мај.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img