More

  САД, Кина и Русија остануваат најмоќните земји во светот во 2023 година

  spot_img

  САД, Кина и Русија остануваат најмоќните земји во светот во 2023 година, според овогодинешната листа на глобални сили објавена од US News & World Report.

  Рангирањето го оценува влијанието на една земја врз основа на перцепциите на испитаниците за факторите како што се политичката, економската и воената моќ.

  Во анкетата се  користени мислењата на 17.000 луѓе за

  Тие ги кажале своите размислувања за 87 различни земји.

  Ова се 10-те најмоќни земји во светот:

  1. САД – Најголемата светска економија со технолошки примат, но со внатрешни предизвици.
  2. Кина – втора светска економија со брз раст, но и со проблеми како што е загадувањето.
  3. Русија – трета најсилна нација, и покрај изолацијата и тешкотиите во Украина.
  4. Германија – Најнаселена во ЕУ со голема економија, но се соочува со проблемот на стареење на населението.
  5. Обединетото Кралство – Големо влијание поради минатото и високо развиената економија.
  6. Јужна Кореја – Силната војска и извозот ја прават една од најсилните економии.
  7. Франција – Силна економија со голем туризам и извоз на оружје.
  8. Јапонија – технички напредна нација со трета по големина економија во светот.
  9. Саудиска Арабија – најголемиот снабдувач на нафта во светот.
  10. Обединети Арапски Емирати – Брза трансформација на економијата благодарение на нафтата
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img