More

  Колку поскапеа дизелот и бензините според новата регулатива?

  spot_img

  Декретот што штотуку го усвои Владата на Србија предвидува највисока малопродажна цена на евро дизелот да биде просечната големопродажна цена на овој дериват зголемена за шест динари. На ист начин ќе се утврдува и максималната цена на евро премиум бензинот БМБ 95 – како збир на просечната големопродажна цена на овој дериват на територијата на Србија, зголемена за шест динари. Еуро дизелот наменет за регистрирани земјоделски фарми ќе чини 179 динари за литар. Овој начин на пресметка на максималните цени на одредени видови горива на бензинските пумпи ќе важи од 11 март до 11 април.

  Владата на Република Србија ја усвои уредбата за ограничување на цените на нафтените деривати, која се однесува на нафтените деривати еуро дизел и евро премиум БМБ 95, а која ќе важи во наредните 30 дена, до 11 април, од нејзиното влегување. во сила на 11 март.

  Уредбата ја одредува максималната малопродажна цена и ги обврзува бензинските пумпи да доставуваат гориво до клиентите исклучиво – со полнење на резервоарите на возилото.

  „Просечните големопродажни цени на евро дизелот и дериватите на евро премиум БМБ 95 на територијата на Република Србија Министерството за рударство и енергетика ги пресметува секој петок и ги доставува до Министерството за трговија, туризам и телекомуникации најдоцна до 13 часот. .

  Највисоките малопродажни цени на евро дизелот и евро премиум БМБ 95 ги утврдува Министерството за трговија, туризам и телекомуникации секој петок и ги објавува на официјалната веб-страница најдоцна до 15 часот, до истекот на оваа регулатива“, се вели во уредбата.

  Бензинските пумпи, како што е предвидено со оваа уредба, се задолжени да ги применуваат малопродажните цени на горивата на еуро дизелот и евро премиум БМБ 95, кои не смеат да бидат повисоки од највисоките малопродажни цени утврдени од Министерството за трговија, веднаш по објавувањето на официјалната веб-страница. на Министерството за трговија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img