More

  Регион во Норвешка поднесе барање, тие сакаат денот да им трае 26 часа

  spot_img

  Најсеверниот регион на Норвешка, Финмарк, побара од Европската комисија да одобри воспоставување временска зона со 26-часовен ден, објавија локалните медиуми.

  Локалните власти велат дека ова барање, промовирано од градоначалникот на Вадсо, мало гратче во Арктичкиот круг во близина на руската граница, кое многумина го сметаат за бизарно, има за цел да ги подобри локалните вредности, да го зголеми времето на семејството и да привлече нови жители во регионот, пренесува Политико. .

  Во нивното писмо до Европската комисија, кое го потврди приемот на барањето, локалните власти во регионот Финмарк бараат од ЕК да им нареди на норвешките власти да одобрат создавање временска зона со 26-часовен ден наместо 24-часовен. ден.

  „Не размислувавме многу за тоа како во пракса ќе функционираат новите временски зони. Мислам дека ЕК нема да го одобри овој предлог, затоа не ги разработивме сите детали“, рече Венче Педерсен, градоначалник на Вадсо, нагласувајќи дека овој регион се бори да привлече нови жители.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img