More

  Растенијата како јоргованот, розите и врбите се само дел од сортите кои не треба да се садат покрај хортензиите бидејќи воопшто не се компатибилни

  spot_img

  Растенијата како јоргованот, розите и врбите се само дел од сортите кои не треба да се садат покрај хортензиите бидејќи воопшто не се компатибилни.

  Ако сте меѓу оние кои штотуку почнуваат да ја добиваат својата прва hydrangea, пред садењето е добра идеја да ја истражите pH вредноста и составот на почвата и да размислите за климатските услови во текот на годината и количината на директна сончева светлина во избраната локација, бидејќи тоа ги зголемува шансите за нивен успешен раст.

  Од друга страна, ако сте меѓу многуте градинари кои веќе уживаат во привлечноста на овие прекрасни растенија, веројатно сте запознаени со најважните правила за нивно одржување. Но, понекогаш е уште поважно од тоа да се спречи садење на одредени сорти, поради чии карактеристики хидрогената би можела помалку да цвета.

  За среќа, нема многу такви растенија. Хортензиите се познати како издржливи растенија кои не бараат премногу грижа, а најважно е да бидат засадени покрај други растенија на кои им се потребни истите услови.

  „Хортенсиите претпочитаат влажна, добро исцедена почва со малку кисела pH вредност, така што растенијата со спротивставени преференции на почвата, како што се оние за кои е потребна сува или алкална почва, можеби нема да напредуваат со нив“, вели хортикултурот Бред Ади.

  Барањата за односот на сенката и светлината се исто така многу важни. Растенијата на кои им е потребна поголема сончева светлина веројатно нема да напредуваат со хидрогени, бидејќи претпочитаат делумна сенка од филтрирана светлина. Ова може да доведе до проблеми кои се движат од намалени цветови до нерамномерен раст.

  Конечно, важно е да се избегнуваат инвазивни растенија и оние со конкурентен корен систем, пишува tportal.

  „Некои растенија едноставно не сакаат да имаат „конкуренција“ и затоа произведуваат хемикалии кои го спречуваат растот на блиските растенија“, вели хортикултурот Џастин Хенкок и нагласува:

  „Црниот орев (Juglans nigra) можеби е најпознат, но има и други дрвја, грмушки и винова лоза на кои им треба внимание бидејќи би можеле да ги загрозат хидрогените доколку се засадат во близина“.

  Јоргован
  Спротивно на тенденциите на hydrangeas, јоргованот претпочита алкална почва и целосно сонце. Садењето во близина на hydrangeas може да доведе до некомпатибилна побарувачка на светлина, нерамнотежа на pH на почвата, намален раст и цветање на двете растенија.

  Црн орев
  Црниот орев е атрактивен избор поради сенката што ја дава на градината, но не дозволувајте неговата убавина да ве измами.

  „Ослободува хемикалија во почвата околу неа што може да го спречи растењето на хортензиите. „Ако имате црн орев, најдобро е да го засадите со отпорни сорти“, предупредува Хенкок.

  Лаванда
  Лавандата најдобро толерира сува почва, а хидрогените претпочитаат повлажни услови. Тие се разликуваат и кога станува збор за pH вредноста на почвата, бидејќи лавандата успева на алкална почва, а hydrangea претпочита повеќе кисела.

  „Нивните различни навики за раст, исто така, може да доведат до конкуренција за ресурси и да го загрозат здравјето и виталноста на двете растенија“, вели Ади.

  Планински ловор (калмија)
  „Иако на широколисната hydrangea сака малку сенка за време на жештината на денот, нејзиниот братучед hydrangea не сака, затоа не ја засадувајте оваа сорта во близина на планински ловор“, посочува Хенкок.

  Рози
  За разлика од hydrangeas, рози сакаат сува почва и помалку наводнување. Нивните различни преференци за почва, потребата за вода и сонце и навиките за раст го оневозможуваат садењето на овие две растенија во непосредна близина.

  Бамбус
  Поради инвазивната природа на бамбусот, особено сортата најпозната како Running Bamboo, садењето покрај hydrangeas не е добра идеја. Неговата брза стапка на раст може веднаш да ги задуши блиските цвеќиња, и генерално најдобро е целосно да се избегнува во градината.

  Врба
  Врбите се неверојатно конкурентни кога станува збор за снабдувањето со вода, што може да биде проблематично во текот на топлите летни месеци. Поради оваа причина, избегнувајте по секоја цена да садите хидрогени и врби во близина.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img