More

  Четири причини зошто пливањето е добро за нас

  spot_img

  За многумина од нас, пливањето носи толку многу радост. И каков и да е интензитетот на вашето пливање, чувството останува исто – ве прави среќни. Не смисливме причина и навистина постојат научни факти кои го тераат пливањето толку брзо да ја врати насмевката на нашите лица.

  Физичката активност е секогаш важна, но за време на жешките летни денови е тешко да се присилиме да правиме некои потешки вежби или движења, а не е здраво да се напрегаме кога сонцето пече и не можеме да дишеме.

  Научниците од Принстон дојдоа до заклучок кој најмногу ќе не возбуди во овие летни времиња, а станува збор за одговорот на прашањето која физичка активност најбрзо го подига нивото на хормонот на среќата и ја запира негативноста, а се работи за – пливање.

  Zpodzena.hr наведува четири докази кои го прават тоа навистина така.

  Олеснувач на стрес
  За време на пливањето, ги истегнувате, стегате и опуштате мускулите додека истовремено дишете ритмички, а тоа има смирувачки ефект врз вас. Покрај тоа, пливањето го стимулира ослободувањето на мозочните хемикалии како што е серотонин, кои влијаат на вашето расположение и произведуваат хормон за намалување на стресот. Дури и само кратко пливање може да биде многу ефикасно во ослободувањето од стресот.

  Нивото на хормонот на среќата се зголемува
  Пливањето е за секого, а го стимулира ослободувањето на мозочниот хемиски ендорфин, кој ја намалува перцепцијата на болката и како несакан ефект нè прави среќни и ни дава чувство на природна возбуда, што е чувство на опуштена еуфорија, возбуда. и задоволство, туку едноставно прекрасно чувство после пливање.

  Зајакнување на мозокот
  Вежбањето генерално го зголемува протокот на крв во мозокот, но за време на пливањето овој ефект е зајакнат со фактот дека сте потопени во вода. Студијата покажа дека престојот во вода го зголемува протокот на крв во мозокот, па дури и протокот на крв носи кислород и хранливи материи во мозокот и ги отстранува јаглеродниот диоксид и токсините од мозокот. Неопходен е за оптимално функционирање на мозокот и ментално здравје.

  Сина боја
  Сината боја на водата има смирувачки ефект, само гледањето во неа може да не направи помирни и посреќни. Така, следниот пат кога ќе почувствувате радост по скокот во океанот, можете да покажете благодарност на хемикалиите на вашиот мозок кои докажуваат колку всушност е ментално корисно пливањето.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img