More

  Расте и цената на чоколадото

  spot_img

  Цената на зрната какао од почетокот на годинава е двојно зголемена, што наскоро ќе го почувствуваат крајните потрошувачи, меѓу другото, и во Хрватска.

  Најголем дел од какаото во светот се одгледува во Западна Африка, а Гана и Брегот на Слоновата Коска се двете водечки земји добавувачи. Но, во изминатите три години, производството не ја задоволи побарувачката на пазарот, што предизвика зголемување на цените дури и пред неодамнешните бури, болестите на земјоделските култури и затворањето на фабриките дополнително да ја нарушат жетвата и работата на преработувачите на какао. До почетокот на февруари, пазарните цени на какаото надминаа 5.000 долари за тон, што е највисоко од 1977 година.„Се очекува значителен пад на производството во земјите каде што работат најголемите производители, бидејќи се очекува тие да ги почувствуваат штетните ефекти од неповолните временски услови и болестите на земјоделските култури“, објави неодамна ICCO, Меѓународната организација за производство на какао, со веќе очекувана понуда. да се намали оваа година за 11 отсто, иако побарувачката е зголемена за 5 отсто.

  Mondelez, кој ги поседува Milka и Toblerone меѓу своите брендови, на почетокот на годината изјави за агенцијата dpa дека ќе мора да ги зголеми цените на своите чоколади поради инфлацијата на зрната какао. И CoBank, американски заемодавец за агробизниси, предупреди во извештајот дека „дополнителни зголемувања на цените за чоколадните производи се веројатно во текот на годината“.

  Што значи ова за просечниот клиент?
  Иако веќе подолго време се зборуваше за поскапувањето на зрната какао, сега дојде моментот кога тоа ќе го почувствуваат и крајните купувачи. Во наредните месеци потрошувачите очекуваат корегирани цени на чоколадите на полиците на хрватските супермаркети, пишува Индекс.

  Краш ќе ги покачи цените?
  „Недоволната грижа за насадите со какао и екстремните климатски промени предизвикаа намалување на приносот и производството на какао во земјите од Западна Африка, кои се најголеми светски производители, што веќе подолго време силно влијае на цената на какаото, која достигна историски нивоа. Имено, од почетокот на 2023 година цените на зрната какао на светските берзи постојано се зголемуваат.

  Само во последната година цената достигна рекордно ниво во последните 50 години. На лондонската берза во првиот квартал цената за тон изнесувала дури 10.000 фунти, додека лани во истиот период била околу 2.100 фунти, што е речиси пет пати повеќе. Иако цената после тоа малку падна, сепак е голема разлика, односно приближно 300 отсто повисока од претходно. Истовремено, поради намалените залихи, се зголемија и примарните трошоци за преработка на зрната какао, што во голема мера се одрази на цените на какао масата, какаовиот путер и какао во прав што се користат во производството на чоколади и пралини, како и на бисквитите и вафлите. Ваквото силно, долгорочно зголемување на цената на суровините влијае на кондиторската индустрија на глобално ниво, а ние во Краш во изминатиот период направивме се за да ја амортизираме внатрешно.

  Состојбата на пазарот е таква што денес на многумина им е тешко воопшто да дојдат до суровини со оглед на нивната достапност и побарувачка, но можеме да кажеме дека во Краш обезбедивме доволни количини за следниот период. За жал, кога станува збор за ценовните притисоци, нема знаци на стабилизација, а доколку се случи, цената нема да се врати на нивоата од претходните години. Како што објавивме претходно во Краш, поради тешките околности, принудени сме да ги приспособиме цените на нашите производи кои содржат какао. Овие корекции се направени во согласност со учеството на деловите од какао во содржината на секоја категорија на производи.

  Во Краш ги одложивме зголемувањата на цените за крајните потрошувачи што е можно подолго, но за да се зачува стабилноста на бизнисот и работните места и одржливоста на целиот производствен процес, овој чекор за жал беше неопходен и неизбежен. Красу ќе продолжи да дава приоритет на производството на висококвалитетни производи по веќе познати традиционални рецепти, а ние нема да се откажеме од тоа дури и во овие тешки времиња. Довербата на потрошувачот е таа што ни дава поттик да продолжиме да ја зачувуваме вековната традиција на извонредност што го прави Краш препознатлив“, изјави Краш за Индекс.

  Звечево не ги покачува цените
  „Најновото поскапување на сопствените производи, Друштвото Звечево д.д. направена во 2023 година. Во овој момент, Друштвото Звечево д.д. нема да ги зголеми цените на своите производи, освен во случај на нови драстични промени на цените на клучните суровини. Фирмата Звечево д.д. смета дека во наредните периоди ќе има корекција на цените на клучните суровини, што ќе доведе и до релаксирање на ценовниот притисок на клучните инпути врз цената на готовиот производ“, додаваат од Индекс.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img