More

  ЕП предупредува на неправдата спроведена од платформите за стриминг

  spot_img

  Стримингот генерира најголем дел од приходите во музичкиот сектор, но приходите не се распределуваат праведно, рекоа европратениците претходно оваа година, повикувајќи на повисоки исплати на уметниците.

  Платформите за дигитален стриминг генерираат 67 отсто од приходите во музичкиот сектор на глобално ниво, или 22,6 милијарди долари годишно.

  Осма година по ред, платформите за стриминг музика генерираат зголемени приходи.

  Сепак, изведувачите добиваат малку од овие приходи, според претставниците на еврото.„Моменталната нерамнотежа во распределбата на приходите на пазарот на музички стриминг не им оди во прилог ниту на авторите ниту на изведувачите и ја загрозува одржливоста на нивните професионални кариери на дигиталниот пазар“, посочуваат европратениците во резолуцијата од јануари.

  Тие апелираа „да се преземат сите неопходни чекори за надминување на сегашните нерамнотежи“ и Комисијата да го следи ова прашање и да предложи политики доколку нема промена.

  Европскиот парламент смета дека плаќањата на авторите и изведувачите се вршат според „пред-дигитални“ правила и дека тие треба да се усогласат „со правична и модерна награда“.

  Поттикнување на различноста
  На пазарот за стриминг музика доминираат неколку големи играчи. Spotify е најголем, Apple Music е втор, а Apple Music, Tencent Music, Amazon, YouTube Music и Deezer имаат најголем дел од колачот.

  Во такво опкружување, Европскиот парламент го наложи императив да се поттикне „културната разновидност“ на платформите за стриминг.

  Тие нагласија дека музиката „има потенцијал да придонесе за меката моќ на Унијата“ и нагласија дека „промоцијата на европските уметници во трети земји треба да биде во фокусот на Унијата“.

  Според ЕП, Европската комисија треба да создаде стратегија за музичкиот сектор „за да може Унијата да игра улога во промовирањето на различноста на своите уметници и музички дела, фокусирајќи се на силата и различноста на европскиот музички сектор“.

  Опасноста од вештачката интелигенција
  Брзиот развој на вештачката интелигенција влијае и на музичкиот сектор.

  Големата количина на содржина генерирана од вештачката интелигенција може дополнително да ја влоши нерамнотежата на моќта помеѓу платформата и изведувачите, истакнаа европратениците.

  Имено, содржината генерирана од вештачка интелигенција би можела да ги задави пребарувачите, па затоа е потребно транспарентно да се наведе дека се работи за содржина генерирана од вештачка интелигенција.

  Неопходно е „потрошувачите да бидат добро информирани“, па затоа треба да има „јасна, навремена и видлива ознака“ за делата што ги создава вештачката интелигенција, посочија европратениците.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img