More

  Психијатар: Во Србија од 250.000 до 400.000 луѓе страдаат од депресија

  spot_img

  Резултатите покажуваат дека 60 отсто од младите во Србија имаат проблем со депресија.

  Психијатарот Љиљана Симиќ изјави дека според неофицијални податоци во Србија од депресија боледуваат од 250.000 до 400.000 луѓе, но речиси никој не оди на превентивни прегледи.

  Таа за весникот „Вечерње новости“ изјави дека загрижувачки се резултатите од истражувањето на Младинскиот чадор, кои покажуваат дека околу 65 отсто од младите во Србија доживеале некаков облик на депресија, но дека 40 отсто од таа причина не отишле на лекар. .

  „Мнозинството српски граѓани се обидуваат да ги решат психолошките проблеми во семејството или сами, па меѓу нив има и многу кои спасот го бараат во цигарите и алкохолот.

  Сепак, многумина земаат лекови самостојно. Податоците на Републичкиот фонд за здравствено осигурување од 2022 година покажуваат дека тогаш биле издадени околу 2,49 милиони бромазепами“, рече Симиќ.

  Според неа, превентивниот психијатриски преглед е едноставен и се сведува на разговор.

  „Испитувањата на возрасните вклучуваат краток скрининг преку психијатриско интервју, проценка на депресија, капацитет на субјектот да се справи со стресот, дискусија за самоубиствени мисли, тенденција за злоупотреба на алкохол и дрога“, изјави Симиќ за Вечерње новости.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img