More

  Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во септември годинава изнесува 37.876 денари, и е за 16,4% повисока од истиот месец лани

  spot_img

  Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во септември годинава изнесува 37.876 денари, и е за 16,4% повисока од истиот месец лани, соопшти Државниот завод за статистика.

  Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на растот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен
  во секторите: „снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација“ (25,8 %), „јавна управа и одбрана;задолжително социјално осигурување (24,8 %), „снабдување со вода; отстранување на отпадни води, управување со отпад и дејности за санација на околината (20,5 %).

  Просечната месечна исплатена бруто-плата, пак, во септември 2023 година, изнесувала 56.896 денари.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img