More

  Производителите на ориз го блокираа патот Штип – Кочани

  spot_img

  Незадоволни од ниската откупна цена на оризовата арпа и белиот ориз производителите на ориз од кочанско денеска со 12 земјодлески машини го блокираа патот Штип-Кочани кај селото Облешево.

  Земјодлеците се жалат дека имаат зголемени трошоци за репроматеријалите и до 200 отсто како и н горивото.

  Најавено е дека блокадите ќе се поставуваат секој ден до почетокот на жетвата.

  -На светската берза цената на белиот ориз скокна на 2.500 евра за тон или 150 денари за килограм, додека кај нас откупната цена стагнира. Затоа бараме откупна цена од 40 денари за оризова арпа и 80 денари за бел ориз- велат организаторите на протестот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img