More

  Пријателите на децата на Србија повикуваат на санкционирање на медиумите кои на застрашувачки начин јавуваат за смртта на Данка Илиќ

  spot_img

  Пријателите на децата на Србија упатуваат итно барање до Министерството за информации и телекомуникации строго да ги санкционира медиумите кои на дехуманизиран начин јавуваат за смртта на Данка Илиќ, по службена должност и согласно законот.

  Пријателите на децата на Србија го упатуваат Министерството строго да ги санкционира медиумите, согласно Законот за информации од јавен карактер и медиуми и сите придружни акти кои известуваат за смртта на двегодишното девојче Данка Илиќ во скандалозно , застрашувачки, вознемирувачки и целосно дехуманизирачки начин.

  Покрај кршењето на сите законски одредби, соочени сме и со монструозна неетичност, кршење на Кодексот на новинарите на Србија, но и на секое човечко достоинство, како и емпатија и почит кон жртвата и нејзиното семејство.

  Објавените содржини, освен за детето жртва и нејзиното семејство, се длабоко вознемирувачки и штетни за секое дете што ќе стапи во контакт со нив, со непроценливи последици. Медиумите се должни да се водат од јавниот интерес, а не да го загрозуваат.

  Министерството за информации и телекомуникации е должно веднаш да преземе законски мерки против медиумите кои директно ги прекршиле членовите 88 и 91 од Законот за информации од јавен карактер и медиуми.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img