More

  Престој во шума: Одлично за срцето и белите дробови, потребни ви се само 15 минути дневно

  Добро е познато дека престојот на свеж воздух и во природа позитивно влијае на организмот.

  Постојат различни истражувања кои велат дека престојот во шума е многу корисен, но и како може да биде добар за здравјето и како влијае на одредени состојби и болести. Сепак, треба да се направат повеќе истражувања, со поголем број субјекти и различни возрасни групи, за да се потврди ова. Без разлика на истражувањата, шумата крие многу интересни работи и прошетката во природа никогаш не е на место.

  Научен доказ за придобивките од престојот во шума
  Првите студии кои ги покажаа придобивките од престојот во шума беа спроведени во западните земји, а подоцна беа спроведени и во Јапонија, Кореја, Кина и Европа. Токму во Јапонија постои терминот „шинрин-јоку“ кој ги означува активностите на релаксација во шума, престој во шума, одење во шума и дишење свеж шумски воздух, а современиот концепт за ова се нарекува уште и шума. терапија.

  Што се однесува до конкретни докази, спроведени се шест студии на субјекти на возраст од 20 до 79 години, на вкупно 323 лица, од здрави студенти до постари лица со одредена хронична болест. Овие специфични студии беа спроведени во Кина, Кореја и Шведска и траеја од еден ден до 11 недели.

  Зошто престојот во шума е добро за телото?
  Како што покажуваат две од наведените шест студии, престојот во шума позитивно влијаел на крвниот притисок. Се покажало дека кај луѓето со висок крвен притисок, по шумата, тој значително се намалил, во контролната група во студијата која престојувала во градот. Едно истражување покажало подобрување во функционирањето на имунолошкиот систем. Освен тоа, истражувањата покажале дека оваа активност го намалува стресот и анксиозноста, но позитивно влијае и на работата на срцето и белите дробови.

  Значи, престојот во шума е добро за:

  – срце и бели дробови

  – го намалува стресот, анксиозноста и депресијата

  -го намалува крвниот притисок

  – го подобрува имунитетот

  Сепак, потребно е да се направат дополнителни истражувања со многу подолго времетраење и на поголем број примероци за да може со сигурност да се докажат сите овие придобивки.

  Кои се другите предности на шумата?
  Покрај научните показатели за здравствените придобивки од шумата, шумата може да поттикне и креативност, отворени очи, да разбуди љубопитност, но и восхит. Секогаш можете да видите нешто ново, можете да берете разни овошја како што се костени или печурки, можете да запознаете разни животни, а ова е и можност да научите нешто ново за растителниот свет и природата воопшто. Шумата може да биде идеално место за дружење, но и за стекнување нови пријатели и за извршување на различни активности.
  Колку време е потребно да се остане во шумата?
  Со цел да се почувствуваат придобивките од престојот во шума, студија од 2020 година објавена во „Меѓународен журнал за истражување на животната средина и јавно здравје“ покажа дека пешачењето во шума само 15 минути го подобрува расположението и го намалува стресот и анксиозноста, а исто така може да ги исчисти умот и намалување на депресијата и негативните мисли. Истражувањето опфатило 585 испитаници, од кои половина пешачеле во шума, а половина во град.

  Истражувањето траело од 2005 до 2013 година, а експериментот се одвивал во 52 шуми и 52 урбани области во Јапонија. Иако има видливи предности, ова истражување има и некои недостатоци. Така, на резултатите можеби влијаело откривањето на нови пејзажи, но и возраста на субјектите, при што повеќето од нив се просечни 21,7 ± 1,6 години.

  Заклучок
  Има повеќе истражувања кои велат дека да се биде во шума е исклучително добро, но треба да се направат повеќе истражувања со поголем број луѓе за да се докаже ова. Она што е сигурно е дека престојот во шума никому нема да му наштети и ако се чувствувате добро во шумата, треба да уживате редовно да сте во неа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img