More

  Познатиот албански писател Исмаил Кадаре почина денеска во болница во Тирана од срцев удар на 88-годишна возраст

  spot_img

  Познатиот албански писател Исмаил Кадаре почина денеска во болница во Тирана од срцев удар на 88-годишна возраст, јавија албанските медиуми.

  Кадаре е роден во Ѓирокастро, на 28 јануари 1936 година. Бил академик, политичар, поранешен пратеник на Народното собрание (1970-1982), потпретседател на Демократскиот фронт и еден од најголемите современи писатели.

  Пишуваше главно по проза, но неговиот придонес се прошири и на драматургијата, поезијата и преводите.

  Започнал да пишува уште кога бил млад, прво поезија, со која станал познат, а потоа проза, станувајќи главен албански прозаист. Неговите дела се преведени на околу 45 различни јазици, со што е главен претставник на албанската литература ширум светот.

  Тој е еден од најбрилијантните современи писатели, неколкупати номиниран за „Нобеловата“ награда за литература. Најпознато негово дело е „Генералот на мртвата војска“.

  Во 1996 година Кадаре стана постојан член на Академијата за морални и политички науки во Франција. Тој е добитник на  многу меѓународни награди, вклучувајќи ја и меѓународната награда „Ман Букер“ во 2005 година, наградата за уметност Принцот од Астуриас во 2009 година и наградата Ерусалим во 2015 година. Во последните години, тој со сопругата Елена живееше на релација Франција-Албанија.

  Во есента 1990 година, Исмаил Кадаре реши да ја напушти Албанија и да остане во Париз. Писателот во тоа време ваквото заминување го оправдува со „недостиг на демократски промени“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img