More

  Потрагата по нафта и гас во околината на Кутина е во тек

  spot_img

  На подрачјето на градот Кутина, во наредните три месеци на четири локации интензивно ќе се изведуваат подготвителни работи за поставување на бунари за природен гас и нафта, а ќе ги врши компанијата Вермилион Загреб експлорејшн.

  Доделена е лиценца за истражување и експлоатација на јаглеводороди во истражното подрачје СА-07.

  На подрачјето на Сисаковско-мославинската жупанија, одредени се четири локации за планирање на дупчење.

  Истражните бунари ќе бидат отворени на локациите Збјеговача-1 Исток, Меѓуриќ-1 Исток, Пиљенице-1 и Гојло-1 Југ.

  Во случај на позитивни резултати, инвеститорот ќе ги опреми бунарите со производствена опрема, ќе ги тестира производните можности на бунарите и ќе започне процес на внесување на бунарите во производство.

  Градската управа на Кутина се надева на позитивен исход, односно на откривање на гас и нафта, бидејќи приходите од експлоатација делумно би му припаднале на градот.

  На ова се надеваат мештаните на Гојло, колевката на нафтената индустрија во Хрватска.

  Полето за гас и нафта Гојло датира од 1930 година. Фабриката за црна боја на саѓи Метан д.д., била изградена во Кутина во 1938 година. а за снабдување на фабриката со гас е изграден гасовод од Гојло до Кутина со што започна гасификацијата на Кутина.

  Во 1940 година, основната компанија Југоптерол започна со истражување на нафта во областа Гојло со германски капитал.

  По Втората светска војна е основана фирмата „Производна нафта Гојло“. Нафтаплин е основана во 1952 година, а подоцна нафтените компании биле споени во нова компанија Ина.

  Благодарение на нафтата и гасот, Гојло имал своја струја, вода, гас, кино, базен многу пред другите населби, па и пред Кутина… Таму била отворена првата индустриска амбуланта и таму бил формиран првиот работнички совет во Југославија.

  Полето за гас и нафта Гојло беше во производство до 1968 година. Денес има само спомени на неколку луѓе од тие времиња и нишало во центарот на местото што ги потсетува луѓето на историјата на нафтата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img