More

  Италијанскиот план за преселување на дезертери во Албанија го доби првото зелено светло

  spot_img

  Претставничкиот дом во италијанскиот парламент го поддржа договорот за миграција со Албанија. Ова претпоставува дека Италија ќе изгради два бегалски центри на албанска територија, во кои ќе може да се сместат до 3.000 луѓе месечно. Пратениците го одобрија договорот и покрај тоа што албанскиот Уставен суд допрва треба да одлучува за уставноста на договорот. Тој мора да одлучи за тоа до 6 март.

  Долниот дом на италијанскиот парламент го одобри контроверзниот договор за миграција со Албанија, според кој барателите на азил, сместени на море, би биле сместени во два мигрантски центри во Албанија, пренесоа странските агенции. За тоа мора да одлучат сенаторите во горниот дом на парламентот, кои според очекувањата и ќе го одобрат.

  Во согласност со договорот што Рим и Тирана го склучија во ноември минатата година, Италија ќе изгради прифатен центар за бегалци во пристанишниот град Шенѓин на северот на Албанија, каде што ќе ги обработува барањата на барателите на азил, сместени на море. Во скрининг центарот во село Ѓадер би правеле други зафати. И двата центри, со кои би управувала Италија, според официјалните проценки треба да примаат до 3.000 луѓе месечно.

  Со првите центри за идентификација и прскање на мигрантите во друга земја, Италија сака, според сопствените изјави, да ја забрза обработката на барањата за азил и можните репатријации, а притоа да се соочи со зголемен број дезертери преку Средоземното Море. Договорот предизвика широки критики од опозицијата и застапниците за човекови права и во Италија и во Албанија. Невладината организација за човекови права Амнести интернешнал предупреди таа недела дека договорот може да ги прекрши обврските на Италија според меѓународното право и правата на мигрантите.

  Албанскиот Уставен суд го испитува и договорот за миграција. Со него стапиле во контакт од албанската конзервативна Демократска партија, која тврди дека премиерот Еди Рама го склучил договорот со неговиот италијански колега Џорџо Мелони без одобрение на претседателот на државата и без обврска на Обединетите нации. Згора на тоа, таа не беше објавена во службен весник. Тие го осудија како кршење на уставот и меѓународното право во областа на човековите права и слободи. Во меѓувреме, албанската влада инсистира на тоа дека нема да бидат прекршени правата на оние што ќе бидат испратени во Албанија од италијанските власти.

  Во согласност со албанската легислатива, Уставниот суд, кој привремено ја спречи ратификацијата на договорот во парламентот во Тирана во декември, мора да донесе одлука во рок од три месеци од поднесувањето на жалбата или во овој случај до 6 март. Постои можност судот да донесе одлука пред истекот на рокот.

  Сенаторите го направија првиот чекор за проширување на автономијата на регионот
  Во меѓувреме, италијанскиот Сенат го одобри предлог-законот за зајакнување на регионалната автономија. Таа земја, без посебен статус, дели пристојности во 23 области кои претходно беа во рацете на државата. Меѓу нив се здравството, образованието, спортот, животната средина, енергетиката, транспортот, културата и надворешната трговија. Државите ќе можат да задржат поголем дел од данокот на доход и данокот на додадена вредност.

  Соседната Фриули-Венеција Џулија, каде живее словенечката странска заедница, не е засегната од реформата, бидејќи е еден од петте италијански региони со автономија и посебен статус. Покрај ФЈК, посебни аранжмани имаат и Тридентин-Згорње Поадижје, долината Аоста, Сицилија и Сардинија. Во спротивно, предлог-законот мора да го одобри Домот на пратениците, па во пракса реформата треба да заживее за нешто повеќе од две години. Проширувањето на автономијата на земјата е една од средните точки во програмата на партијата Лига, која ја предводи Матео Салвини.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img