More

  Поради кризата, Куба го менува деценискиот модел на инвестиции и трговија

  spot_img

  Кубанската влада најави дека ќе одобри странски инвестиции во трговијата на големо и мало со цел да се елиминира хроничниот недостиг во земјата.

  „Поради строгите ограничувања со кои се занимаваме, странските инвестиции во трговијата на големо и мало, заедно со државната регулатива, ќе овозможат проширување на понудата за жителите и ќе придонесат за закрепнување на домашната индустрија“, објави на Твитер министерот за економија Алехандро Гил. во вторник.

  Кубанската влада сепак ќе го задржи монополот на надворешната трговија.

  Досега странските инвестиции во Куба беа можни само во производството на стоки, во услугите и во некои сектори како што е хотелската индустрија.

  По новите мерки, веледрогериите ќе можат да бидат 100% во сопственост на приватни инвеститори, но продавниците за малопродажба ќе продолжат да работат според мешаниот економски модел што е на сила на островот, во кој државата неминовно има удел.

  Кубанскиот трговски сектор, под државна контрола, има големи тешкотии во привлекувањето девизи и во понудата. Така, Кубанците се принудени да чекаат во долги редици за да купат намирници и основни потреби за кубански пезоси во државните продавници каде што понудата е многу ограничена.

  Продавниците во кои може да се плати со долари отворени во 2019. Понудата таму е генерално поширока, но во последните месеци полиците почнаа да се празни поради недостиг. Таквата ситуација ја фаворизира црната трговија и поттикнува инфлациска спирала. Во 2021 година, малопродажните цени се зголемија за 70 отсто на годишно ниво, според официјалните податоци.

  Уште во август 2021 година, кубанската влада одобри мали и средни приватни компании, со што стави крај на 52-годишниот државен монопол.

  Социјалистичката островска земја на Карибите моментално минува низ најтешката економска криза во последните триесет години, влошена од пандемијата и ембаргото што ѝ го воведоа Соединетите држави пред шеесет години.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img