More

  Поради користење на мобилен телефон во темница, може привремено да ослепите

  spot_img

  Дали знаевте дека постои таканаречено слепило поради мобилните телефони? Тоа е привремено губење на видот на едното око, предизвикано од користење на телефонот во темница.

  Доколку сте чест корисник на мобилни телефони, а гледате во малите екрани дури и во темница, можеби сте забележале посебен феномен – таканареченото привремено слепило поради мобилниот телефон.

  Експертите пишуваа за тоа за прв пат во 2016 година во New England Journal of Medicine. Тоа е феномен кој лесно можете да го забележите, кога едното око е долго изложено на светлината на телефонот, а другото е покриено со рака, перница или друг предмет. Кога ќе го тргнете предметот подалеку од очите, можете да го видите во темница многу подобро од окото со кое инаку гледавте во екранот. Со првото око не можете да видите речиси ништо во мракот.

  Се појавува привремено слепило поради мобилниот телефон, бидејќи едното око се прилагодува на светлината додека гледа во екранот, додека другото е приспособено на темната средина. Ако гледате во телефонот со двете очи, кај двете може да се појави привремено слепило кај темата, пишува хрватскиот портал Крени здраво.

  Иако е компетентна појава, видот обично се враќа за неколку минути. Во студијата, научниците пишувале и за неколку случаи кога видот на поединецот бил вратен само за 10 до 15 минути. „Губењето на видот кај поединци во двете, но едното око делуваше како темна леќа која го покрива окото“, напишаа тие. Теоретски, привременото губење на видот може да трае до 30 минути.

  Дали треба да посетите лекар?
  Привремената промена на видот е непријатна, а слепилото поради мобилен телефон не предизвикува сериозни компликации. Затоа, во опишаниот пример, лекарската помош обично не е неопходна, па затоа е неопходно да се побара лекарска помош доколку, покрај слепилото во окото, се појават и други симптоми, на пример, ненадејна болка во окото. Во овој случај, лесно може да се помеша со посериозна здравствена состојба.

  Ако сакате да спречите слепило поради мобилни телефони, погрижете се двете очи да бидат подеднакво изложени на светлината на екранот за време на употреба во темница. Може да помогне и намалувањето на осветленоста на екранот, но избегнувањето користење на телефонот пред спиење, пишува хрватскиот портал.

  Долготрајното и често гледање на екраните може да биде проблематично и затоа што ги суши очите. Во овој случај, очните експерти препорачуваат почесто користење на капки за очи.

  Ако сакате да го намалите дигиталното оптоварување на очите, следете го правилото 20-20-20 – гледајте нешто оддалечено 20 метри за 20 секунди на секои 20 минути. Редовните паузи пред екранот може да спречат суви очи и непријатност.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img