More

  Поради голем штрајк, железничкиот сообраќај во Германија е речиси целосно суспендиран

  spot_img

  Железничкиот сообраќај во Германија беше речиси целосно прекинат во четвртокот поради еднодневен штрајк на машиновозачите, а само мал број возови сообраќаат со вонреден возен ред.

  Покрај меѓуградскиот и меѓународниот железнички сообраќај, погоден е и локалниот и градскиот железнички систем, кој е дел од концернот на Германските железници (ДБ).

  Синдикатот на германските машиновозачи (ГДЛ) ги покани своите членови на еднодневен предупредувачки штрајк од среда до четврток навечер, со намера да го зголеми притисокот врз раководството на ДБ пред почетокот на преговорите што требаше да започнат во петок.

  Раководството на ДБ го осуди штрајкот како „целосно неоснован“ и како мерка која страда само од милиони патници. ДБ го откажа почетокот на преговорите за зголемување на платите поради одлуката на ГДЛ да ги повика своите членови на штрајк.

  Поради својата агресивна политика, спорниот шеф на синдикатот ГДЛ, Клаус Веселски, кој во изминатите години наиде на жестоки критики од јавноста поради честите повици за штрајк, овој штрајк, кој беше сосема неочекуван, го оправда со „ неподготвеност на ДБ“ да ги прифати барањата на ГДЛ -И.

  Синдикатот на машиновозачите бара од ДБ повисока плата за 555 евра, премија за ублажување на инфлацијата и намалување на работната недела од 38 на 35 часа.

  ДБ се согласува со условите на ГДЛ за зголемување на платите, но одбива да ја скрати работната недела. Бруто платите на машиновозачите, во зависност од сојузната покраина, се движат меѓу 3.500 и 4.500 евра.

  Набљудувачите со години предупредуваат дека редовните конфликти меѓу ГДЛ и ДБ, кои траат со години и поради кои, по правило, најмногу страдаат патниците, се за борба за превласт меѓу синдикатите на вработените во железницата.

  ГДЛ, која има малку членови и стравува за своето постоење, е во конкурентски односи со многу поголемиот синдикат ЕВГ, со кој најчесто нема проблеми во преговорите со ДБ, па затоа сака да се профилира со агресивни потези како ненајавен штрајк.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img