More

  Поплава од фалсификувани лекови: изгледаат исто како вистинските

  spot_img

  Светската здравствена организација (СЗО) предупреди дека до 2022 година, фалсификуваните лекови за дијабетес ќе бидат во оптек низ целиот свет. Тоа е фалсификат на Ozempic, кој содржи активна состојка семаглутид и е одобрен во ЕУ за третман на дијабетес тип 2, а често се користи и за губење на тежината.

  Светската здравствена организација (СЗО) го издаде предупредувањето откако од октомври минатата година откри фалсификувани лекови Ozempic во Велика Британија, САД и Бразил.

  Лажната верзија изгледа исто како вистинската дрога, соопшти организацијата со седиште во Женева. Сепак, фалсификуваните лекови може да не ја содржат вистинската количина на активни состојки и затоа може да доведат до неконтролиран шеќер кај дијабетичарите, предупредува СЗО. Тој додава дека фалсификуваните лекови може да содржат и други активни состојки кои претставуваат ризик по здравјето.

  Затоа организацијата ги повика лекарите, фармацевтите, надзорните органи и јавноста да бидат внимателни.

  Ги советува луѓето да го купуваат лекот само со рецепт во аптеките, а не преку Интернет. Исто така, им препорачува на корисниците да проверат дали скалата за дозирање е правилно прикажана на инсулинските пенкала, дали етикетата изгледа точно и дали може да има правописни грешки на пакувањето.

  Прочитајте повеќе за Ozempic во нашата датотека: Лек против дебелина: злоупотреба или спас?

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img