More

  Половина милион деца треба да добијат додаток

  spot_img

  Околу половина милион деца треба да добијат додаток во износ од 31, 40, 49, 55 и 62 евра во зависност од месечните примања по член на домаќинството, врз основа на Законот за изменување и дополнување на Законот за детски додаток кој стапува во сила. на 01.03.2024 Вечерњи лист пишува во петок.

  Според последните податоци на Хрватскиот завод за пензиско осигурување (ХЗМО), додатокот во јануари го примиле вкупно 219.109 деца.

  Од 113.495 корисници на додаток, најголем број биле работници, 67.782 (за 128.696 деца), потоа 33.248 невработени (за 71.180 деца) и 6.860 пензионери (на 8.901 дете), а најмалку од надоместоците имало лицата кои имаат помош. кои биле самовработени (13) и земјоделци (819).

  Од 1 март 2024 година, родителите и другите старатели на деца чии вкупни месечен приход по член на домаќинство не надминуваат 618,02 евра во 2023 година ќе можат да бараат детски додаток. За да го добијат треба да поднесат барање за доплата во подрачните одделенија на ХЗМО или преку е-услугите на ХЗМО или да го предадат во пошта. Барањата треба да поднесат до 29 февруари 2024 година, но и да поднесат во рок од 120 дена од 1 март 2024 година, односно до крајот на јуни, ќе имаат право на додаток.

  Според ХЗМО, сите корисници кои ќе поднесат барање за право на детски додаток во рок од 120 дена од стапувањето во сила на законот ќе можат да го остварат правото на детски додаток под пропишаните услови, почнувајќи од 1 март 2024 година.

  На пример, четиричлено семејство во кое родителите на две деца заработуваат од 1765,8 до 2472 евра месечно ќе има право на детски додаток од 30,90 евра. Најголема сума на додаток од 61,80 евра ќе добијат децата на најсиромашните, односно корисници чии месечен приход по член на семејството е до 88,29 евра, а според новиот закон нивните деца треба да добијат 22 евра повеќе од досега.

  Најмногу корист од законските измени ќе имаат семејствата со три и четири деца, кои добиваат и пренатален додаток од по 66,36 евра за трето и четврто дете, пишува новинарката на „Вечерњи лист“, Дијана Јурасиќ

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img