More

  Дали е твоето на списокот? Ова се најлошите лозинки што можете да ги користите

  spot_img

  Колку сме лоши во создавањето побезбедни лозинки? Најновите податоци покажуваат дека неверојатни 75 проценти од луѓето во светот не се придржуваат до главните правила за лозинка. И дури 84 проценти од нас повторно ги користат нашите лозинки.

  Слабите или повторените лозинки може да се обвинат за повеќе од 80 проценти од прекршувањата на податоците. Можеби никогаш не сте го доживеале ужасот на кражба на идентитет, но сигурно не сакате.

  Список за блокирање
  Повеќе од 153 милиони лозинки од протечените бази на податоци содржеле експлозивни информации. Избегнувајте лозинки и за прехранбени производи, особено „мраз“, „чај“, „пица“ и „торта“.

  Дополнително, некои од најчесто пробиените лозинки вклучуваат:

  111111, 12345, 123456, 12345678, 123456789, 1234567890, Qwerty123, 1q2w3e, Q2w3e4r5t

  Популарните имиња, спортски тимови, сезони и дестинации за одмор се исто така главни забранети:

  Ева, Ана, Ава, Ела, Сонце, Жешко, Ливерпул, Рим, Барселона, петок, лето, зима

  И не дозволувајте вашата лозинка да биде зборот „password“ или англиски „password“.

  Се прашувате како криминалците ги хакираат лозинките?
  Нивните методи не се толку комплицирани. Направете напад на речникот. Хакерите користат програми за автоматски да го испробаат секој збор во „речник“, мала датотека со најчесто користени лозинки, како горенаведените.

  „Напад со брутална сила“ е кога хакерите ги пробуваат сите можни комбинации на знаци во обид да го погодат вашето најавување. Во многу случаи овој метод се покажува како корисен, пренесува komando.com.

  Заштитете се
  Прегледајте ја оваа листа и споделете ја со некој во вашиот живот кој сè уште се потпира на „password123“.

  – Користете управувач со лозинки за да не морате да запомните сложени најавувања. Има тони опции за избор.

  – Можете да користите бесплатни менаџери за лозинки кои се веќе вградени во вашиот веб-прелистувач. Сепак, самостоен менаџер за лозинки е побезбеден.

  – Направете лозинка на старомоден начин, колку подолга, толку подобро – со комбинирање на букви (големи и мали), бројки и симболи.

  – Никогаш не ги чувајте вашите лозинки на видливо или лесно достапно место.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img