More

  Покрената е длабинска истрага за помошта за пандемијата на Луфтханза

  spot_img

  Европската комисија во понеделникот објави дека отворила „длабинска“ истрага за германската државна помош за авиокомпанијата Луфтханза за време на пандемијата на коронавирус.

  Владата одвои шест милијарди евра за докапитализација на Луфтханза како дел од Привремената рамка за пандемија и Комисијата ја одобри мерката, но нејзината одлука беше поништена од Генералниот суд на ЕУ, наоѓајќи грешки во постапката.

  „Општиот суд заклучи дека мерката за докапитализација на Луфтханза не исполнува неколку услови од Привремената рамка за КОВИД“,

  Затоа, Комисијата сега започна длабинска истрага за да утврди дали Луфтханза ги исполнила условите за помош. Ќе се разгледа и дали требаше да се воспостави механизам кој ќе ја мотивира владата да излезе од сопственичката структура и да ја анализира цената на акциите во моментот на евентуалното претворање на „тивка сопственост II“ во пакет акции.

  Брисел најавува и анализа за „значајната пазарна моќ“ на Луфтханза на аеродромите како Дизелдорф и Виена.

  Луфтханза веќе ја врати помошта во целост, така што влијанието на пресудата на краток рок веројатно ќе биде ограничено. Можни се позначајни последици во државните субвенции во иднина.

  Портпаролот на Луфтханза повтори дека ја вратиле помошта и посочи дека во годишниот извештај за 2023 година предвиделе отворање истрага, по примерот на слични случаи.

  Луфтханза ја обжали пресудата до второстепениот суд на ЕУ и постапката се уште не е завршена.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img