More

  Податоците од локалните власти во Англија и Велс предупредуваат на загрижувачки пораст на бројот на случаи на гонореја и сифилис

  spot_img

  Податоците од локалните власти во Англија и Велс предупредуваат на загрижувачки пораст на бројот на случаи на гонореја и сифилис. Според извештајот на Здружението за локална самоуправа (LGA), бројот на регистрирани случаи на гонореја се зголемил за неверојатни 97% од 2017 година. Во исто време, потврдените случаи на сифилис се зголемени за 71%.

  Во извештајот се претпоставува  дека зголемувањето на бројот на потврдени случаи на сексуално преносливи болести може да биде резултат на зголемено тестирање, но и намалување на финансирањето за сексуално и репродуктивно здравје.

  Претставниците на АЛС посочуваат дека инвестирањето во репродуктивното здравје не само што помага во спречување на болести и несакана бременост, туку и го намалува притисокот врз здравствениот систем.

  И покрај загрижувачките трендови, британското Министерство за здравство најавува доделување на повеќе од 3,5 милијарди фунти за локалните власти во Англија оваа година за финансирање на здравствените услуги. Исто така, се планира оваа сума да се зголеми во следните 3 години, што треба да овозможи зајакнување на капацитетите за превенција и лекување на полово преносливи болести.

  Овие податоци укажуваат на потребата од сеопфатен пристап за превенција и третман на сексуално преносливи болести, како и на важноста од континуирано инвестирање во сексуалното и репродуктивното здравје со цел зачувување на здравјето на населението и намалување на трошоците на здравствениот систем.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img