More

  Победничките филмови на фестивалот од регионот достапни онлајн

  spot_img

  Победничките филмови на Сараевскиот филмски фестивал (СФФ), Филмскиот фестивал во Загреб (ЗФФ), Фестивалот на авторски филм (ФАФ) и Филмскиот фестивал Херцег Нови (ФФХН) ќе бидат прикажани на пролетното издание на овие фестивали онлајн, на Ondemand.kinomeetingpoint .ба платформа.

  Филмовите ќе бидат достапни онлајн од 6 до 15 мај на

  На програмата се четири наградувани филмови: „Голема слобода“ на Себастијан Мајсе (Германија, Австрија), „Оаза“ на Иван Икиќ (Србија, Холандија, Словенија, Босна и Херцеговина, Франција), „107 мајки“ на Петер Керекес. (Словачка, Чешка, Украина) и „Чуварот на неговиот брат“ од Ферит Карахан (Турција).

  Филмот „Големата слобода“ ги освои Срцето на Сараево за најдобар филм на Сараевскиот филмски фестивал, Златната количка за најдобар филм на филмскиот фестивал во Загреб и Специјалната награда на фестивалот за авторски филм. Филмот „Оаза“ е награден со Големата златна мимоза за најдобар филм на филмскиот фестивал во Херцег Нови и Златната количка за најдобар филм на филмскиот фестивал во Загреб. Филмот „107 мајки“ освои Специјална награда на Белградскиот филмски фестивал.

  Филмот „Чувар на твојот брат“ ја доби наградата од публиката за најдобар филм на фестивалската мрежа на Јадранскиот регион – Награда на публиката на Јадранот – благодарение на гласовите на публиката на сите четири фестивали. Покрај филмовите, интервјуа со филмски автори ќе бидат достапни како бонус содржина на платформата Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

  На иницијатива на Сараевскиот филмски фестивал, за прв пат, четири водечки филмски фестивали од четири земји во исто јазично подрачје ги здружија силите како Мрежата фестивали на Јадранскиот регион: Сараевски филмски фестивал (БиХ), филмски фестивал во Загреб (Хрватска), авторски Филмски фестивал (Србија) и Филмски фестивал Херцег Нови (Црна Гора). По заедничката програма креирана од селекторите на овие четири фестивали, публиката го избра најдобриот филм од оваа програма. Станува збор за филмот „Чуварот на неговиот брат“ кој благодарение на наградата на публиката освоена на 23 мај ќе се прикажува во кината низ поранешна Југославија.

  Пролетно издание на Сараевскиот филмски фестивал / Пролетно издание на фестивалот на авторски филм / Пролетно издание на филмскиот фестивал Херцег Нови / Пролетното издание на Филмскиот фестивал во Загреб ќе се одржи од 6 до 15 мај 2022 година. на Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img