More

  Директор на Институтот за онкологија: Наскоро модерни антиканцерогени лекови

  spot_img

  Директорот на Институтот за онкологија и радиологија на Србија, Милан Жегарац, изјави дека набрзо граѓаните ќе бидат достапни за современи лекови против рак на белите дробови, панкреасот и дојката, а трошоците за овој вид терапија ќе ги покрие Фондот за здравствено осигурување.

  Жегарац за Радио телевизија на Србија (РТС) изјави дека списокот на лекови за различни видови на рак неодамна е проширен, па се очекува овие лекови наскоро да бидат достапни во српските аптеки.

  Тој рече дека луѓето во Србија најчесто заболуваат од рак на белите дробови и дека новите лекови ќе придонесат за побрзо и полесно излекување.

  Секоја година регистрираме околу 7.000 случаи на рак на белите дробови, а следен најчест карцином е ракот на дебелото црево и откриваме над 5.000 луѓе кои го имаат. Исто така, ракот на дојката е чест и од него годишно заболуваат околу 4.400 луѓе. Ова се сериозни бројки, а овие нови лекови ќе ни помогнат полесно да ги излечиме овие болести“, рече Жегарац.

  Тој додаде дека раното откривање на ракот е важно и дека е неопходно да се подигне свеста на луѓето за него во Србија.

  „Превенцијата е клучна. Кога навреме ќе откриеме рак во рана фаза, третманот е неспоредливо полесен. „Се троши помалку време и енергија“, рече тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img