More

  Оваа нова таблета би можела да го замени вежбањето?

  spot_img

  Научниците создадоа нови соединенија кои можат да имитираат физички вежби и во иднина би можеле да се користат во форма на додатоци во исхраната. Овие соединенија би можеле да заменат некои аспекти на физичката активност, а експертите се надеваат дека преку нив ќе ги реплицираат придобивките од вежбањето, во смисла на подобрување на метаболизмот и подобри мускулни перформанси.

  „Не можеме да го замениме вежбањето; вежбањето е важно на сите нивоа. Но, во многу случаи, потребна е замена“, вели медицинскиот хемичар Бахаа Елгенди од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вашингтон, како што пренесува BBC Science Focus.

  За луѓе кои не можат да вежбаат

  Елџенди и неговите колеги ги претставија своите наоди на пролетниот состанок на Американското хемиско друштво (ACS). Научниците се надеваат дека оваа „апче за вежбање“ би можела да помогне во лекувањето на разни заболувања; како што се срцеви заболувања, невродегенеративни болести (како што е деменција) и мускулна атрофија.

  Тој првенствено би бил наменет за луѓе кои не можат да вежбаат, како што се постари лица и пациенти чии мускули ослабеле поради рак. Пилулата исто така може да го спречи губењето на мускулите предизвикано од лекови за губење на тежината.

  Потребно е дополнително тестирање

  Тимот помина 10 години работејќи на соединение кое активира специјализирани протеини, рецептори поврзани со естроген. Овие протеини го регулираат ефектот на вежбањето врз мускулите. Кога биле тестирани на глувци, тие откриле дека соединението го зголемува типот на мускулни влакна кои се отпорни на замор, по што глодарите имале поголема издржливост при трчање.

  Ќе биде потребно извесно време за оваа „волшебна пилула“ да стигне на пазарот. Досега е тестиран само на ќелии од глушец. Следниот чекор е тестирање на други животни, па дури потоа клиничко истражување, односно тестирање на луѓе.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img