More

  Откупот на земјоделски производи пораснал за 216%

  spot_img

  Откупот и продажбата на земјоделски производи во првото тримесечје од 2024 година изнесува 9.916.622. 000 денари (161,2 милиони евра) и во однос на истиот период плани се зголемени за 216,2%, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.
  Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 495,2%, додека кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство e забележано намалување за 13,2%.

  Значително зголемување е забелeжано кај поледелството, особено кај тутунот, поради одложениот откуп минатата година. Кај рибата и другите производи има исто така зголемување, а кај млечните производи е забележано намалување.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img