More

  Откриваме зошто мора да го извадите лаптопот од торбата на аеродром

  spot_img

  Некои земји повеќе не бараат од вас да ги отстранувате чевлите кога поминувате низ безбедноста, но отстранувањето на вашиот лаптоп сè уште е генерално неопходно.

  Секој кој патувал со авион во изминатите 10 години знае колку аеродромите можат да бидат стресни.

  Во лудата брзање за вашиот излез, безбедноста секогаш се чини дека забавува сè. А за постапката да биде уште поголема, наидуваме на едно пребирливо барање: „Лаптопи од чанта, ве молам“.

  Но, каква врска има вашиот лаптоп со безбедноста?

  Денот кој засекогаш го промени воздушниот сообраќај
  Безбедноста на аеродромот драматично се промени по терористичките напади во САД на 11 септември 2001 година. Пред 11 септември, можевте да поминете низ обезбедувањето со рачна торба полна со се што ви треба за одмор, вклучително и нож со сечило од 4 инчи.

  По 11 септември, скрининг процесите низ светот се сменија преку ноќ. Во САД, работниците од приватното осигурување кои беа минимално платени беа заменети со програма со високо обучен персонал. Се што можело да се смета за оружје било одземено.

  Низ светот, од патниците ненадејно беше побарано да ги отстранат чевлите, појасите и надворешната облека и да ги извадат телефоните, лаптопите, течностите и се друго што може да се користи како дел од импровизирана експлозивна направа.

  Ова траеше неколку години. Конечно, развиени се понапредни методи за ефикасно да се идентификуваат одредени закани. Денес, некои земји не бараат од вас да ги отстранувате чевлите кога поминувате низ безбедноста.

  Зошто сè уште треба да го извадите вашиот лаптоп?
  Главната причина поради која треба да го извадите лаптопот од торбата е затоа што неговата батерија и другите механички компоненти се премногу густи за рендгенските зраци да можат ефективно да навлезат. Истото важи и за каблите за напојување и други уреди како таблети и камери.

  Со овие предмети во чантата, службениците за безбедност не можат да ја користат прикажаната слика за да утврдат дали постои ризик. Ќе мора да ја означат чантата за физичко пребарување, што успорува сè. Полесно е ако прво се отстранат сите уреди.

  Лаптопот во торба може да заштити и други предмети од поглед што може да бидат опасни. Посебно скенирање ги открива неговите внатрешни компоненти на екранот. Во некои случаи, може да биде побарано да го вклучите за да докажете дека всушност е работен компјутер.

  Со поновата технологија за скенирање со повеќе прегледи, безбедносните службеници можат да гледаат торба од повеќе агли за да увидат дали нешто е маскирано или направено да личи на нешто друго, пишува IFLScience.

  Што е со скенерите за тело?
  Но, вашите торби не се единственото нешто што го скенира обезбедувањето на аеродромот. Ние сме исто така.

  Високата рамка низ која поминувате е детектор за метал. Неговата цел е да открие оружје или други нелегални предмети што може да се сокријат под вашата облека. Аеродромските метални детектори користат нејонизирачко зрачење, што значи дека не испуштаат рендгенски зраци.

  Од друга страна, поголемите скенери за тело се еден вид апарат за рендген. Тие можат да бидат активни или пасивни или комбинација.

  Пасивните скенери едноставно го детектираат природното зрачење што го емитува вашето тело и сите предмети што би можеле да бидат скриени. Активните скенери емитуваат ниско-енергетско зрачење за да создадат скенирање на вашето тело, кое потоа може да се анализира.

  Типот на уред низ кој поминувате ќе зависи од тоа каде се наоѓате во светот. На пример, еден тип на активни скенери за тело што емитуваат рендгенски зраци во таканаречената „технологија на назад расејување“ е широко користен во САД, но е забранет во Австралија и во Европската унија, каде што може да се користи само нејонизирачка технологија.

  Друг тип на скенер емитира милиметарски бранови со помала енергија, наместо рендген, за да ги слика патниците. Милиметарските бранови фреквенции се сметаат за нејонизирачко зрачење.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img