More

  Оставка поради плагијат: Норвешкиот министер и се извини на јавноста

  spot_img

  Норвешката министерка за високо образование и истражување, Сандра Бор, поднесе оставка поради плагијат на магистерскиот труд и се огласи пред јавноста, пишува денеска порталот Политико.

  Бор, која е задолжена за контрола на плагијати, поднесе оставка откако минатата недела се појавија обвинувања дека го плагијат својот магистерски труд пред 10 години, што ја прави втората министерка која се најде во неволја за истото.

  Таа призна дека пред 10 години, кога го пишувала својот труд, земала делови од текстот од други автори без да го наведе авторот и дека направила голема грешка.

  Според норвешкиот портал Е24, повеќе од 20 отсто од нејзината работа била земена од уште шест студенти во 2014 година од Универзитетот во Тромс.

  Бор ги предаде своите должности на новиот министер Одмунд Локенсгард Хоел, кој се заколна дека не ја плагијат својата теза.

  Во истиот проблем се најде и министерката за здравство и социјална заштита Ингвилд Кјеркол, која беше обвинета за плагијат на нејзината работа, но таа тврди дека тоа било случајна грешка, а не намера.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img