More

  Околу 15.000 Хрвати имаат Паркинсонова болест. Првите симптоми се скоро секогаш исти

  spot_img

  Светскиот ден на Паркинсоновата болест се слави на 11 април како знак на поддршка за пациентите и нивните семејства, се проценува дека во Хрватска има околу 15.000 пациенти, а експертите велат дека е исклучително важно да се препознаат првите знаци на болеста уште порано. можно.

  Паркинсоновата болест главно го погодува моторниот систем, а најчесто препознаен симптом е тремор, кој најчесто се јавува при мирување или за време на неактивност.

  Други моторни симптоми вклучуваат бавно движење, вкочанетост на мускулите и нестабилност, што може да го зголеми ризикот од паѓање. Болеста може да доведе и до појава на психолошки потешкотии како депресија, анксиозност, нарушувања на спиењето и когнитивно оштетување и има значително влијание врз квалитетот на животот на поединецот. Семејството и пријателите играат клучна улога во поддршката на пациентите.

  „Иако е многу тешко да се одреди точниот број на заболени од Паркинсонова болест во Хрватска, проценките велат дека има приближно 15 илјади пациенти“, вели Фран Боровечки, раководител на Одделот за невродегенеративни болести и неврогеномика во KBC Загреб. Тој посочува дека е исклучително важно што порано да се препознаат првите знаци на болеста, односно што поскоро да се обезбеди преглед кај специјалист неврологија.

  „Навременото упатување на пациентот на специјалистички преглед придонесува за продолжување на функционалноста и може да влијае на подобар одговор на терапијата“, нагласува Боровечки.

  Паркинсоновата болест (ПД) е хронично невродегенеративно нарушување кое погодува милиони луѓе ширум светот, второто најчесто невродегенеративно нарушување на глобално ниво, со околу 6,1 милиони заболени ширум светот. Во Европа, преваленцата е приближно 1,7 проценти, што варира помеѓу земјите. Инциденцата и преваленцата се зголемуваат со возраста, што ја прави болеста почеста кај повозрасната популација, истакнуваат од здружението „Крени сад и вахо“.

  „Моторните симптоми можат да влијаат на мобилноста, фината моторика, но и говорот и голтањето, што може многу да влијае на личниот и професионалниот живот. Со оглед на тоа што физичките активности можат да го забават прогресијата на болеста, важно е да се мотивирате и да продолжите во активен живот, без разлика на вашата здравствена состојба“, вели претседателот на здружението Дејан Ѓуран.

  Како дел од кампањата „Живеејќи со Паркинсон“, Ѓуран планира да се качи на својата нова голема велосипедска сцена – EuroVelo 13, позната и како патека на железната завеса, која е долга повеќе од 10.000 километри и на тој начин поврзува 20 земји и три европски мориња. .

  „Додека возам се чувствувам жив. Тоа е моментот кога болеста станува само сенка, кога воланот во моите раце станува продолжение на моето битие, а педалите ми стануваат сила. На велосипед, не сум пациент, не сум статистика – јас сум само човек во потрага по мало парче среќа“, изјави Ѓуран.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img